Δημήτρης Νανόπουλος: Φυσικά καταξιωμένος

Αποκλειστική συνέντευξη στην Φωτεινή Κατσάλη

Όταν έχεις την τύχη να συναντήσεις ένα πραγματικά καταξιωμένο άνθρωπο στον χώρο του, και μάλιστα έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, δεν νιώθεις απλά δέος αλλά μαγεύεσαι!

Ο Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Δημήτρης Νανόπουλος και για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, δεν είναι μάγος και δεν έχει κατακτήσει την επιστήμη του, με μαγικά αλλά με σημαντικές σπουδές και επίπονη δουλειά! Το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής (ή φυσική υψηλών ενεργειών) και της κοσμολογίας, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν και η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων της φύσης, η θεωρία του Παντός, η υπερσυμμετρία, η υπερβαρύτητα, οι θεωρίες υπερχορδών και η βιοφυσική.

Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην &Eacutecole Normale Sup&eacuterieure (στο Παρίσι) και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.

Έχει συγγράψει πάνω από 680 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό παράγοντα επιρροής, συμπεριλαμβανομένων 15 βιβλίων. Έχει πάνω από 45.290 ετεροαναφορές (δείκτης h=102) και τον Νοέμβριο 2001 βρέθηκε[ ότι είχε τον 4ο υψηλότερο h-index στον κόσμο ανάμεσα στους θεωρητικούς φυσικούς, σε κατάταξη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η συγκεκριμένη κατάταξη προκύπτει υπολογιστικά και αφορά τον συνολικό αριθμό δημοσιεύσεων ενός επιστήμονα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις παραπομπές που έχουν γίνει από άλλους προς αυτές τις δημοσιεύσεις. Το 1996 του απονεμήθηκε ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1997 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.[5] Το 1999 και για δεύτερη φορά το 2005 απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Το 2005 του δόθηκε το Μακεδονικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του, ενώ το 2006 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.[6] Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Ενρίκο Φέρμι της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (SIF).

Από το 1988 είναι εταίρος της Αμερικανικής Κοινότητας Φυσικών και από το 1992 μέλος της Ιταλικής Κοινότητας Φυσικών. Στις αρχές του 2014 έγινε η εγκατάστασή του ως αντιπροέδρου στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ στις 15 Ιανουαρίου 2015 έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2015.

Το βιογραφικό του μακρύ και λαμπρό δεν χρειάζεται να αποδειχτεί αλλά να προσεχτεί, ειδικότερα από νέους επιστήμονες και ερευνητές για να καταλάβουν πόσο δύσκολη αλλά και πόσο ευλογημένη μπορεί να είναι μια πορεία ανακαλύψεων και μελετών που βοηθούν το σύνολο της ανθρωπότητας.
Στην αυτοβιογραφία του, συγγεγραμμένη με την βοήθεια του δημοσιογράφου Μάκη Προβατά υπό τον τίτλο Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο και υπότιτλο «Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα» (εκδ. «Πατάκη», Αθήνα 2015) μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα τον Δημήτρη Νανόπουλο.

Ο ίδιος δυστυχώς πολεμήθηκε από παράγοντες της ίδιας της πατρίδας του και ακόμα ένα λαμπρό μυαλό δεν μπόρεσε να κρατηθεί εντός των Ελληνικών συνόρων! Η Ελλάδα Τρώει τα παιδιά της αλλά αυτά δεν το βάζουν κάτω και διαπρέπουν στο εξωτερικό, κατακτώντας τον κόσμο.
Εγώ γνώρισα έναν άνθρωπο μειλίχιο, σεμνό, με εξαιρετικό χιούμορ και ευρύτητα γνώσεων υψηλού επιπέδου. Έναν άνθρωπο που ανησυχεί με την οκνηρία των νέων και που υποστηρίζει πως παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μπορεί να επιβιώσει το όνειρο και να κατακτηθούν στόχοι!

Εξάλλου όπως λέει ο ίδιος η ζωή είναι για εκείνους που την ζουν!
Κύριε Δημήτρη Νανόπουλε τα συμπαντικά σέβη μας!

Φωτεινή Κατσάλη
Όμαχα 8 Φεβρουαρίου 2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *