Ελεάνα Βραχάλη: Η… προσωποποίηση της έμπνευσης

Γράφει ο Στέργιος Βαρβαγιάννης

Το μουσικό της «ταξίδι» ξεκίνησε ακόμα μία δουλειά της Ελεάνας Βραχάλη, που ακούει στο όνομα «Φυλακή υψίστης ασφαλείας». Με οδηγό το ομώνυμο βιβλίο της, η επιτυχημένη στιχουργός και συγγραφέας εμπνεύστηκε και έγραψε, μαζί με τον συνεργάτη και φίλο της συνθέτη Γιώργο Σαμπάνη, έντεκα τραγούδια για να τα τραγουδήσουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μπάμπης Στόκας. Με αφορμή αυτή τη συνεργασία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη σκηνή της Ιεράς Οδού, η παρουσίαση του δίσκου, με παρόντες φυσικά όλους τους συντελεστές.

«Ο νέος δίσκος βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο μου, «Φυλακή υψίστης ασφαλείας» που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μουσική σε όλα έχει γράψει ο Γιώργος Σαμπάνης, οι στίχοι προέρχονται από το βιβλίο και τα τραγουδούν ο Γιώργος Νταλάρας με τον Μπάμπη Στόκα», τόνισε αρχικά η Ελεάνα Βραχάλη στο Life-events.gr, ενώ για τη μεταφορά τη συγγραφικής της δουλειάς στο πεντάγραμμο ανέφερε: «Η μουσική και τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά στη ζωή μου. Αν δει κανείς το σπίτι μου είναι γεμάτο βιβλία και δίσκους. Είχα κάνει και παλιότερα μία απόπειρα με το βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Oλα τα ναι του κόσμου» και σκέφτηκα να κάνω το ίδιο και στη δική μου δουλειά. Μου αρέσει πολύ σα διαδικασία, ο τρόπος και τα μονοπάτια που ακολουθείς για να το κάνεις και σκέφτομαι να συνεχίσω αυτό το πάντρεμα».

18901546 635911609937871 77250510 o

«Δεν μπορώ να πιέζω τον εαυτό μου»
Το όνομα της Ελεάνας Βραχάλη έχει συνδεθεί και πάρα πολλά χρόνια με αμέτρητες επιτυχίες, ενώ η ίδια έχει συνεργαστεί με την «αφρόκρεμα» του ελληνικού πενταγράμμου, ανάμεσα τους η Τάνια Τσανακλίδου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Πόσο δύσκολη είναι όμως είναι η έμπνευση για να μπορεί ένας στιχουργός να παραμένει στο προσκήνιο «Δεν μπορώ να πιέζω τον εαυτό μου. Εδώ και πολλά χρόνια είναι ένας από τους βασικούς όρους που θέτω στις συνεργασίες μου. Δεν μπορώ να δουλεύω με το πιστόλι στον κρόταφο. Οποτε νιώσω την ανάγκη να εκφραστώ τότε το κάνω. Την τελευταία μου δουλειά την ξεκίνησα πριν από δύο χρόνια και την ολοκλήρωσα μέσα σε ένα καλοκαίρι. Δεν είναι κάτι που προγραμματίζεται».

Δείτε επίσης:   Ο ράφτης της Θεσσαλονίκης που υπηρετεί για έξι δεκαετίες την τέχνη του

18838422 635911669937865 2129321016 o

Τα τελευταία χρόνια ελέω και της οικονομικής κρίσης πολλές δισκογραφικές δουλειές μπορείς να τις συναντήσεις ακόμα και στο περίπτερο, με την Ελεάνα Βραχάλη να σχολιάζει: «Είναι ένα ντόμινο που αναγκάζει τόσο τις εταιρίες όσο και τους δημιουργούς να το κάνουν αυτό. Φυσικά και έχει επηρεάσει τις δουλειές όλων σε αυτόν τον τομέα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούμε να αντισταθούμε σε αυτήν την ισοπέδωση».
Τέλος, όσον αφορά στα μελλοντικά της σχέδια, η επιτυχημένη στιχουργός απαντά: «Βασικό μου μέλημα είναι να καθίσω και να απολαύσω τη δουλειά μου. Είναι πολύ διαφορετικό να ακούς τα τραγούδια από την πλευρά του ακροατή. Αλλιώς τα χαίρεσαι και φυσικά θέλω και να ξεκουραστώ και εγώ».

* Ο δίσκος «Φυλακή υψίστης ασφαλείας» κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία και στις ψηφιακές πλατφόρμες από την Cobalt Music.

18818203 635911553271210 1898184232 o

Σχετικές δημοσιεύσεις