Γεώργιος Μιχαήλοβιτς: Η ζωντανή ιστορία των Συμμαχικών Κοιμητηρίων της Θεσσαλονίκης

Η ζωή και το έργο του 90χρονου που υποδέχεται από το 1960 παλιούς πολεμιστές και πολίτες Το Βαλκανικό Μέτωπο υπήρξε από τα σημαντικότερα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς σε αυτό πολέμησαν χιλιάδες στρατιώτες από πολλούς λαούς, όχι μόνο της περιοχής αλλά και από πολύ πιο μακριά. Η περιοχή βάφτηκε με το αίμα χιλιάδων στρατιωτών και […]

Η ζωή και το έργο του 90χρονου που υποδέχεται από το 1960 παλιούς πολεμιστές και πολίτες

Το Βαλκανικό Μέτωπο υπήρξε από τα σημαντικότερα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς σε αυτό πολέμησαν χιλιάδες στρατιώτες από πολλούς λαούς, όχι μόνο της περιοχής αλλά και από πολύ πιο μακριά. Η περιοχή βάφτηκε με το αίμα χιλιάδων στρατιωτών και αξιωματικών που θυσιάστηκαν στο βωμό των σκοπιμοτήτων που κρύβει πάντοτε ένας πόλεμος.

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη στα Βαλκάνια. Περίπου στους 20.000 υπολογίζονται οι ήρωες του πολέμου από Σερβία, Ρωσία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία που φιλοξενούνται στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ στην οδό Λαγκαδά.

Τους νεκρούς του μεγάλου πολέμου φυλάει ακοίμητος φρουρός από το 1960 ο Γεώργιος Μιχαήλοβιτς, Τζόρτζε όπως ο ίδιος θέλει να τον αποκαλούν. 58 χρόνια τώρα, φροντίζει τα κοιμητήρια, τους τάφους, τα παρτέρια, ξεναγεί τους επισκέπτες, είναι φίλος και σύντροφος όσων αναπαύονται στο χώρο. Φυλάει τη μνήμη και το χώμα τους, όπως του αρέσει να λέει.

Η παρουσία του στο χώρο δεν ήρθε τυχαία. Φύλακες ήταν ο παππούς του και ο πατέρας του, και από το 1960 όταν εκείνος πέθανε ανάλαβε το έργο. “Εδώ γεννήθηκα” λέει στην κάμερα του Life-Events.gr ο Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς που το τελευταίο διάστημα δείχνει όλα τα… μυστικά σε έναν νεαρό που ανέλαβε κι εκείνος καθήκοντα. Θα ήθελε ο νέος φύλακας να είναι ο γιος του, ο διάδοχος δεν ήρθε, κάτι που τον συγκινεί και εν μέρει τον πικραίνει.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίος. Τους κέρασε ένα ποτήρι κονιάκ, όπως κάνουν στα μνημόσυνα, προς τιμών των ψυχών των θανόντων. Κάθε λέξη του είναι γεμάτη ιστορία, αναμνήσεις και τιμή σε αυτούς που έπεσαν στον πόλεμο. Φορώντας στρατιωτική στολή και με το δίκοχο στο κεφάλι του έχει υποδεχθεί χιλιάδες κόσμου από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρωσία και τις άλλες χώρες και πάντοτε έχει να τους πει μια ξεχωριστή ιστορία.

Ο ίδιος είναι ζωντανή ιστορία και μιλά στο Life-Events.gr