Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου

Ο ίδιος έγραψε τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες «Ένα το χελιδόνι», «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Είμαι αητός χωρίς φτερά». Μερικά από τα άσματα που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης που σαν σήμερα το 2005 άφησε την τελευταία του πνοή. Ο σερ του ελληνικού πενταγράμμου, όπως χαρακτηρίστηκε κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης του πορείας, γεννήθηκε στις 11 […]

Ο ίδιος έγραψε τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες

«Ένα το χελιδόνι», «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Είμαι αητός χωρίς φτερά». Μερικά από τα άσματα που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης που σαν σήμερα το 2005 άφησε την τελευταία του πνοή. Ο σερ του ελληνικού πενταγράμμου, όπως χαρακτηρίστηκε κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης του πορείας, γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1922 στο Περιστέρι. Από φτωχή οικογένεια, όπου πάλευαν να τα βγάλουν πέρα. Μέσα στη θύελλα του ’40 τα αδέλφια του έφυγαν για το Μέτωπο, στην Αλβανία. Έκανε τα πρώτα του βήματα σ’ ένα ταβερνάκι της γειτονιάς του, τραγουδώντας μόνο με μία κιθάρα, ευρωπαϊκά.

Όλα άλλαξαν, όταν μια κρύα νύχτα του χειμώνα του 1937 πήγε ν’ ακούσει τρεις μουσικούς που έπαιζαν με τα μπουζούκια τους σ’ ένα κουτούκι. Ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μανώλης Χιώτης και ο Στράτος Παγιουμτζής. Ο μικρός Γρηγόρης ενθουσιάστηκε κι από τότε ασπάστηκε το ρεμπέτικο και το λαϊκό. Το 1948 γνωρίστηκε εντελώς τυχαία με τον Μίκη Θεοδωράκη στην Κερατέα. Εκεί σταμάτησε ένα καμιόνι, που μετέφερε κρατουμένους στο Λαύριο για να οδηγηθούν στη Μακρόνησο. Υπήρχε μια βρύση κι ένας στρατιώτης γέμισε το παγούρι του και τους έδωσε νερό να πιουν. Ο στρατιώτη ήταν ο Μπιθικώτσης, που εκτελούσε χρέη μεταγωγών.

Διαβάστε επίσης  Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία

Υπηρετώντας τη θητεία του στη Μακρόνησο έγραψε τα πρώτα του τραγουδια και τα βράδια έπαιζε στη Λέσχη Αξιωματικών. Μετά την απόλυσή του, δημιούργησε το δικό του συγκρότημα και το 1949 μπήκε στη δισκογραφία ως συνθέτης. Τίτλος του πρώτου του δίσκου το Καντήλι τρεμοσβήνει, σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Στο τραγούδι, ο ίδιος ο Μπιθικώτσης, μαζί με τον Βαμβακάρη. Από τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι είχε το δικό του τρόπο ερμηνείας, συνεργάσθηκε με τους σπουδαιότερους συνθέτες -Θεοδωράκη (Της δικαιοσύνης, Ένα το χελιδόνι, Στο περιγιάλι το κρυφό, Βράχο – βράχο, Γωνιά – γωνιά), Χατζιδάκι (Ειμ’ αϊτός χωρίς φτερά, Πάει ο καιρός, Στο Λαύριο γίνεται χορός, Μίλησέ μου), Τσιτσάνη καιμ άλλους.

Ο ίδιος έγραψε τραγούδια που έγιναν επιτυχίες (Επίσημη Αγαπημένη, Το μεσημέρι καίει το μέτωπό μου, Μία γυναίκα φεύγει, Αμφιβολίες κ.ά.), εμφανίσθηκε στα κοσμικότερα κέντρα των Αθηνών κι ένιωσε τη χαρά της ανακάλυψης νέων, πολλά υποσχόμενων φωνών, ανάμεσά τους η Βίκυ Μοσχολιού και η Πόλυ Πάνου. Η «δωρική» φωνή του αγκάλιασε τη μεταπολεμική Ελλάδα, έδωσε το δικό της βάρος και τη δική της λαϊκότητα στα μεγάλα έργα του Θεοδωράκη, που έγινε ο πιο αποτελεσματικός καταλύτης στο να φτάσουν οι στίχοι του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Λειβαδίτη, του Χριστοδούλου, στις πιο απόμερες γωνιές της Ελλάδας. Πέθανε στις 7 Απριλίου του 2005.

Πηγή: www.sansimera.gr