Ετοιμη να γράψει ιστορία η Σλοβενία

Στον τελικό του ευρωπαϊκού

Στον τελικό του ευρωπαϊκού

Η Σλοβενία δεν υπήρξε ποτέ μεγάλη “δύναμη” ούτε στο μπάσκετ, ούτε στο βόλεϊ. Τα μετάλλια της μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι όμως, μετά την χθεσινή νίκη επί της Πολωνίας με 3-1 σετ (25-23, 24-26, 25-22, 25-23) θα συμμετάσχει στον τελικό του Eurovolley που θα διεξαχθεί στο Παρίσι (29/9, 18:30) και σε περίπτωση που το κατακτήσει, θα καταφέρει κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια.

Η Σλοβενία έχει την δυνατότητα να γίνει μόλις η 4η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης και στα δύο δημοφιλέστερα σπορ σάλας, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Από το 1948 μέχρι σήμερα, από τότε δηλαδή που διοργανώνονται παράλληλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο μπάσκετ και στο βόλεϊ, μόνο τρεις χώρες έχουν καταφέρει να στεφθούν πρωταθλήτριες Ευρώπης και στα δύο αθλήματα. Η Σοβιετική Ένωση το έκανε έξι φορές από το 1951 έως το 1985, η Ιταλία το κατάφερε το 1999 και η Γιουγκοσλαβία δύο χρόνια αργότερα, το 2001.

Έκτοτε, καμία χώρα δεν κατέκτησε ταυτόχρονα το EuroBasket και το Eurovolley. Κάτι που μπορεί να κάνει μεθαύριο η Σλοβενία. Μία χώρα με πληθυσμό κάτι παραπάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους, χωρίς μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό, η οποία πανηγύρισε το 2017 την κατάκτηση του πρώτου της χρυσού μεταλλίου σε μεγάλη διοργάνωση μπάσκετ, χάρις στην παρέα του Γκόραν Ντράγκιτς, του Λούκα Ντόντσιτς, του Άντονι Ράντολφ και των υπόλοιπων παικτών του Ιγκόρ Κοκόσκοβ.

Το βόλεϊ της Σλοβενίας, από την άλλη, έχει ήδη κατακτήσει ένα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Το 2015 συγκεκριμένα, όταν έφτασε μέχρι τον τελικό του Eurovolley που είχε διοργανωθεί στην Βουλγαρία και στην Ιταλία, όπου ηττήθηκε από την Γαλλία με 3-0 σετ. Με την ίδια γενιά που την οδήγησε και στον τελικό του φετινού τουρνουά, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, καθώς πέταξε εκτός συνέχειας την πανίσχυρη Ρωσία και το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, την Πολωνία.

Με τους Ουρνάουτ, Γκασπαρίνι, Πάγιενκ, Τσέμπουλ, Κοζάμερνικ, Βίντσιτς, Σκετ, Ρόπρετ, Κλόμπουτσαρ, Κόβατσιτς. Δηλαδή, τους 10 από τους 14 παίκτες που έφτασαν μέχρι τον τελικό και το 2015. Μία γενιά που βρίσκεται ουσιαστικά στο πικ της, έχει μέσο όρο ηλικίας 29,8 χρόνια και γνωρίζει καλά ότι ίσως να μην έχει άλλη ευκαιρία για κάτι μεγάλο. Κάτι που επί της ουσίας ίσχυε και το 2017 για την Σλοβενία του μπάσκετ.

Οι χώρες που υπήρξαν εν ενεργεία πρωταθλήτριες Ευρώπης σε μπάσκετ και βόλεϊ:

Σοβιετική Ένωση (6 φορές): 1951 μπάσκετ (στην Γαλλία) – βόλεϊ (στην Γαλλία), 1967 μπάσκετ (στην Φινλανδία) – βόλεϊ (στην Τουρκία), 1971 μπάσκετ (στην Δυτική Γερμανία) – βόλεϊ (στην Ιταλία), 1979 μπάσκετ (στην Ιταλία) – βόλεϊ (στην Γαλλία), 1981 μπάσκετ (στην Τσεχοσλοβακία) – βόλεϊ (στην Βουλγαρία), 1985 μπάσκετ (στην Δυτική Γερμανία) – βόλεϊ (στην Ολλανδία).

Ιταλία (1 φορά): 1999 μπάσκετ (στην Γαλλία) – βόλεϊ (στην Αυστρία).

Γιουγκοσλαβία (1 φορά): 2001 μπάσκετ (στην Τουρκία) – βόλεϊ (στην Τσεχία).

* Σε παρένθεση οι χώρες που διοργάνωσαν το κάθε τουρνουά.