Μουντιάλ 2018: Το «ιερό δισκοπότηρο» ψάχνει κάτοχο

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε. Το παιχνίδι που περιμένει ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης ξεκινά την Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα, με την Κροατία και την Γαλλία να διεκδικούν το «ιερό δισκοπότηρο» του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο στάδιο Λουζνίκι της Ρωσίας. Από τη μια μεριά μια «καλοκουρδισμένη» μηχανή τακτικής, […]

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε. Το παιχνίδι που περιμένει ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης ξεκινά την Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα, με την Κροατία και την Γαλλία να διεκδικούν το «ιερό δισκοπότηρο» του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο στάδιο Λουζνίκι της Ρωσίας. Από τη μια μεριά μια «καλοκουρδισμένη» μηχανή τακτικής, αποτελεσματικότητας και κατά πολλούς φαβορί, ενώ από την άλλη μια Βαλκανική χώρα που έφτασε στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της, έχοντας ως όπλο το πάθος την μαχητικότητα και φυσικά ένα πρότυπο ποδοσφαίρου ουσίας.

Η πορεία τους μέχρι τον τελικό

Η Γαλλία έφτασε στην Ρωσία έχοντας μεγάλες βλέψεις, καθώς ο χαμένος τελικός στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2016 από την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, άφησε πικρή γεύση. Οι Les bleus ξεκίνησαν το τουρνουά αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος και πλέον βρίσκονται μια ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου. Στον τρίτο όμιλο πέρασαν με απολογισμό δύο νίκες (Αυστραλία 2-1, Περού 1-0) και μια ισοπαλία (Δανία 0-0) αποδεικνύοντας ποιος ήταν το «αφεντικό» στο μίνι πρωτάθλημα του ομίλου . Στην πρώτη νοκ άουτ φάση βρήκαν μπροστά τους την Αργεντινή του Μέσι και σε ένα παιχνίδι που θα μνημονεύουμε για αρκετά χρόνια, πήραν σπουδαία νίκη-πρόκριση με 4-3. Στα προημιτελικά, το έργο τους αποδείχθηκε ευκολότερο απέναντι στην Ουρουγουάη. Αρχικά το γκολ του Βαράν με κεφαλιά και στη συνέχεια ένα λάθος του Μουσλέρα σε σουτ του Γκριεζμάν έδωσαν την πρόκριση στα ημιτελικά που εκεί τους περίμενε το Βέλγιο. Στο παιχνίδι της περασμένης Τρίτης, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν δυσκολεύτηκε αρκετά κόντρα, όμως η άμυνα έδωσε και πάλι την λύση στο «γρίφο» που λεγόταν «γκολ στο Βέλγιο». Ο Ουμτιτί με καρφωτή κεφαλιά σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και έστειλε την Γαλλία στον τρίτο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της.

Από την άλλη μεριά η «σταχτοπούτα» σε τελικό Μουντιάλ Κροατία, πραγματοποίησε μια ονειρική πορεία που θυμίζει κάτι από… Ελλάδα 2004. Οι Κροάτες τερμάτισαν ως πρώτοι στον τέταρτο όμιλο με απολογισμό τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια «φιλοδωρώντας» μάλιστα την Αργεντινή με 3 γκολ την δεύτερη αγωνιστική, αφού είχε προηγηθεί η νίκη επί της Νιγηρίας με 2-0 και η νίκη επί των Ισλανδών με 2-1. Η ομάδα του Ντάλιτς δεν είχε εύκολο έργο στη φάση των 16 και στα προημιτελικά, με τις Δανία και Ρωσία αντίστοιχα πήρε την πρόκριση στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Η κανονική διάρκεια στο παιχνίδι με τη Δανία ολοκληρώθηκε 1-1 με την πρόκριση να κρίνεται από την «άσπρη βούλα», με τον Ντάνιελ Σούμπασιτς να πιάνει δύο πέναλτι και να στέλνει την ομάδα του στους «8» όπου περίμενε η «οικοδέσποινα» Ρωσία. Σε ένα δραματικό παιχνίδι που τελείωσε 2-2 ο Σούμπασιτς φώναξε και πάλι «παρών» για δεύτερη φορά στην «ρουλέτα», χαρίζοντας μια ακόμα πρόκριση.  Την περασμένη Τετάρτη η -κατά πολλούς φαβορί- Αγγλία λύγισε από το πόδι του Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος στην παράταση έκανε το 2-1 και έβγαλε την χώρα του στους δρόμους, που πανηγύριζε την πρώτη συμμετοχή της Εθνικής της ομάδας σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η προϊστορία

Οι δύο φιναλίστ του τελικού έχουν βρεθεί άλλη μία φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 ενώ συναντήθηκαν και στο Euro του 2004. Στο μουντιάλ της Γαλλίας, οι les bleus συναντήθηκαν με την Κροατία του Νταβόρ Σούκερ (πρόεδρος πλέον της Κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας) στον ημιτελικό της διοργάνωσης με την πρόκριση στον τελικό να κρίνεται και πάλι χάρις σε γκολ αμυντικού.  Αρχικά ο Σούκερ άνοιξε το σκορ παγώνοντας τους χιλιάδες Γάλλους, όμως ο Λιλιάμ Τουράμ πραγματοποίησε την εμφάνιση της καριέρας του και με δύο γκολ έδωσε την πρόκριση στους οικοδεσπότες που αργότερα θα πανηγύριζαν και την κατάκτηση του τίτλου απέναντι στην Βραζιλία.

Όσον αφορά το Euro του 2004, Κροατία και Γαλλία είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 2-2 για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, με τον Νταβίτ Τρεζεγκέ να είναι εκείνος που ισοφάρισε στο 64ο λεπτό. Στη συνέχεια η Κροατία αποκλείστηκε από τους ομίλους ενώ η Γαλλία αποκλείστηκε από την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα με την κεφαλιά-κανονιά του Άγγελου Χαριστέα.

Τα «αστέρια»

Αρκετοί παίκτες έχουν ξεχωρίσει από τις δύο ομάδες όμως εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τους δύο παίκτες που πιστώνονται σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των δύο ομάδων.

Η Γαλλία έχει τον Κίλιαν Εμπαπέ ο οποίος έχει σκοράρει μέχρι στιγμής τρία γκολ στη διοργάνωση (όσα και ο Γκριεζμάν) όμως η συμβολή του στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την τεχνική του κατάρτιση, τον καθιστούν ως τον πλέον επικίνδυνο παίκτη για την άμυνα της Κροατίας.

Από την άλλη μεριά δεν τίθεται θέμα για τον MVP που ακούει στο όνομα Λούκα Μόντριτς. Ο Πρωταθλητής Ευρώπης με την Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο παίκτης «βαρόμετρο» για την Κροατία και παρά το γεγονός πως δεν σκοράρει, κάνει όλη την «βρώμικη» δουλειά στην άμυνα ενώ παράλληλα μεταφέρει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, συμβάλλοντας΄έτσι και στο «χτίσιμο» των επιθέσεων . Χαρακτηριστικό της συμβολής του είναι το γεγονός πως έχει διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα (64) στην διοργάνωση από οποιωνδήποτε άλλο παίκτη.

Παρουσίες σε τελικό Μουντιάλ στο παρελθόν

Γαλλία:

1998: Κατάκτηση επί της Βραζιλίας

2006: Ήττα από την Ιταλία

Κροατία:

Πρώτη παρουσία την Κυριακή.

Η τροπαιοθήκη των δύο αντιπάλων

Γαλλία:

Παγκόσμιο Κύπελλο: 1998

Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Euro): 1984, 2000

Kύπελλο Συνομοσπονδιών: 2001, 2003

Κροατία: –

Οι πιθανές ενδεκάδες

Σύμφωνα με την εικόνα των προηγούμενων αναμετρήσεων προκύπτουν οι παρακάτω ενδεκάδες:

Κροατία: Σούμπασιτς, Στρίνιτς, Βίντα, Λόβρεν, Βερσάλικο, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Ρέμπιτς, Μάντζουκιτς

Γαλλία: Γιορίς, Χερνάντες, Ουμτιτί, Βαράν, Παβάρ, Καντέ, Πογκμπά, Ματουϊντί, Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού.

Πηγή φωτογραφιών: fifa,com, gqmagazine.fr