2019: Ανασκόπηση, με την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS!

Είδαμε πολλές διαδηλώσεις ανά τον κόσμο για την κλιματική αλλάγη, καθ όλη την διάρκεια του 2019 που σε λίγες μέρες μας χαιρετά. Η νεολαία αναδεικνύει το ζήτημα της προστασίας του πλανήτη και της εγρήγορσης για την κλιματική αλλαγή.

«Είμαστε στο ξεκίνημα του μαζικού αφανισμού κι εσείς μιλάτε μόνο για τα χρήματα και λέτε παραμύθια για την αιώνια οικονομική ανάπτυξη. Πώς τολμάτε;». H παθιασμένη ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της 16χρονης ακτιβίστριας από την Σουηδία, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, όπως και όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις της, ήταν συγκινησιακά φορτισμένη. Η ένταση και το πάθος της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, ιδίως νέους, που άρχισαν να διαδηλώνουν, ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι συμμετέχοντες στις «Παρασκευές για το Κλίμα», το εβδομαδιαίο ραντεβού των μαθητών ανά τον πλανήτη, φώναξαν δυνατά πως είναι πια καιρός να αφυπνιστούμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το 2019, τα δύο μεγαλύτερα δάση του πλανήτη, στη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές. Η πυρκαγιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτυπώθηκε από τον αστροναύτη Luca Parmitano από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Διαβάστε επίσης  Προβληματισμένοι οι μετεωρολόγοι για το φετινό καλοκαίρι - «Πρέπει να συνηθίσουμε τις μεταβολές του καιρού»

Οι πλημμύρες έγιναν ακόμη πιο συχνές και ακόμη πιο καταστροφικές. Η Βενετία «χτυπήθηκε» από την υψηλότερη πλημμυρίδα από το 1966. Οι επιστήμονες έχουν μια εξήγηση για αυτά τα φαινόμενα: η αλλαγή του κλίματος συνεχίζεται. Είναι ένα φαινόμενο που δεν θα βελτιωθεί. Η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο θερμή περίοδος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 170 ετών. Έχουμε τρία κύρια αέρια θερμοκηπίου: το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου και σε όλα έχουν σπάσει τα ρεκόρ.

Δεν πιστεύουν όμως όλοι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον πλανήτη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ανακοινώσει την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από «την φρικτή, κοστοβόρα και μονόπλευρη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα», όπως την χαρακτήρισε. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έκανε την Γκρέτα Τούνμπεργκ να υψώσει ακόμη πιο δυνατά την φωνή της και να εκφωνήσει ακόμη περισσότερο πύρινους λόγους, απευθυνόμενη στους ηγέτες του κόσμου. Η νεαρή ακτιβίστρια, που ξεκίνησε τη δράση της διαδηλώνοντας μόνη της κάθε Παρασκευή έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, έγινε το νεαρότερο πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό ΤIME.

Πηγές: ethnos.gr, Euronews