Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και σάκχαρο: Τι πρέπει να προσέξετε

Χρήσιμες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να το απολαύσετε

Χρήσιμες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να το απολαύσετε

Τα επιπλέον λιπαρά και τα γλυκίσματα που συνοδεύουν κατά παράδοση το πλούσιο μενού της διατροφής των Χριστουγέννων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Ως εκ τούτου, πολλοί πιστεύουν ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ο έλεγχος στο σάκχαρο δεν πάνε μαζί. Αλλά δεν είναι έτσι. Όση προσοχή πρέπει να έχει ένας διαβητικός στη διατροφή του όλο τον υπόλοιπο χρόνο, πρέπει να έχει και τα Χριστούγεννα.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουν τα άτομα με διαβήτη, όσον αφορά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Γαλοπούλα: Ανήκει στα “λευκά” κρέατα και έχει μικρό ποσοστό λίπους. Για να γλιτώσετε από τα περιττά λιπαρά αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο, ή λάδι κατά το ψήσιμό της, ενώ καλό είναι να αφαιρείτε την πέτσα.

Γέμιση της γαλοπούλας: Προσθέστε ρύζι, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες που περιέχουν «καλά» λιπαρά (με μέτρο τους ξηρούς καρπούς γιατί έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο) και αφαιρέστε αλλαντικά, όπως το μπέικον.

Πατάτες: Καλό είναι να μην τις ψήσετε μαζί με το κρέας διότι το άμυλο που περιέχουν απορροφάει το λίπος από το κρέας, κάτι το οποίο μπορεί να τις κάνει πιο νόστιμες, αλλά δεν βοηθά καθόλου στη ρύθμιση του σακχάρου. Ψήστε τις ξεχωριστά και να μην τις συνοδέψετε με ψωμί στο τραπέζι.

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: Η διαφορά τους είναι ότι ο κουραμπιές περιέχει «κακό» λίπος και ζάχαρη, ενώ τα μελομακάρονα ελαιόλαδο και μέλι, που είναι σαφώς πιο υγιεινές επιλογές. Γι’ αυτό τα μελομακάρονα είναι προτιμότερα, πάντα όμως με μέτρο.

Βασιλόπιτα: Και αυτή περιέχει κακά λιπαρά και ζάχαρη, ωστόσο ένα κομμάτι το δικαιούνται όλοι!

Χρήσιμες οδηγίες:

Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών πριν το κύριο γεύμα, επειδή αυτό θα περιορίσει την πείνα σας ενώ θα συμβάλλει και στη μικρότερη απορρόφηση λίπους από το κρέας.

Πιείτε πολύ νερό. Έτσι και την όρεξή σας θα περιορίσετε και δεν θα αφυδατωθείτε.

Μετά από ένα “απαγορευμένο” γεύμα, συνετιστείτε και επιστρέψτε στις οδηγίες του ιατρού σας.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα ώστε να «κάψετε» τις περιττές θερμίδες.

Πηγή: iatropedia.gr