Δεν Πλένονται Όλα!

Ποιά τρόφιμα δεν πρέπει να πλένω πρίν τα μαγειρέψω! Όλες και όλοι (διότι πολλοί κυρίοι πλέον μαγειρέυουν), έχουν έρθει αντιμέτωποι με το  δίλλημα τουλάχιστο μια φορά μέσα στην κουζίνα τους, εάν πρέπει να πλένουν κάποιες τροφές πρίν το μαγείρεμα. Δεν γνωρίζουν όλοι ποιές τροφές, δεν πρέπει να πλένονται. Κάποια τρόφιμα, το μόνο που χρείαζονται πριν […]

Ποιά τρόφιμα δεν πρέπει να πλένω πρίν τα μαγειρέψω!

Όλες και όλοι (διότι πολλοί κυρίοι πλέον μαγειρέυουν), έχουν έρθει αντιμέτωποι με το  δίλλημα τουλάχιστο μια φορά μέσα στην κουζίνα τους, εάν πρέπει να πλένουν κάποιες τροφές πρίν το μαγείρεμα. Δεν γνωρίζουν όλοι ποιές τροφές, δεν πρέπει να πλένονται. Κάποια τρόφιμα, το μόνο που χρείαζονται πριν καταναλωθούν , είναι να μεγειρευτούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πρώτο στη λίστα είναι το  Κοτόπουλο: Τα βακτήρια στο φρέσκο κοτόπουλο είναι πολύ επικίνδυνα, αλλά δυστυχώς δεν …σαπουνίζονται και δεν αφαιρούνται με το πλύσιμο! Με το να πλύνουμε ένα κοτόπουλο απλώς αυξάνουμε την πιθανότητα να διασπείρουμε σε μεγαλύτερη έκταση τα βακτήριά του. Ο μόνος τρόπος να ξεμπερδεύει κανείς με τη σαλμονέλα και άλλα επιβλαβή βακτήρια είναι να βράσε ή να ψήσει καλά το κοτόπουλο. Το κοτοπουλάκι, απλα βγαίνει απο την συσκευασία του και  μπαίνει απευθείας, στο μαγειρικό σκεύος ,χωρίς να το πέρασουμε πρώτα απο σπα!

Σειρά έχουν τα αυγουλάκια! Νομίζω είναι ενα τρόφιμο πολυχρηστικό, τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική! Οι κοτούλες σοφά γεννούν τα αβγα τους  μέσα στο κέλυφος και ήδη είναι προστατευμενα απο την φυση. Τι εννοώ.. Η φυσική προστατευτική μεμβράνη που φέρει το αυγό καταστρέφεται με το πλύσιμο, αφήνοντάς το ευάλωτο σε μικροβιακούς οργανισμούς που μπορεί να βρεθούν στο κέλυφός του και μπορούν υπό κατάλληλες συνθήκες να εισχωρήσουν μέσα και  να το μολύνουν. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να πλένονται τα αυγά. Εαν εχουν λάσπες ή κουτσουλιές ( βασική προυπόθεση πως τα πήρατε απευθείας απο το χωριό) απλά τα καθαρίζετε  με ένα υγρό πανάκι! Φυσικά τα συσκευασμένα του εμπορίου δεν έχουν τέτοια θέματα. Καλό βράσιμο ή ψήσιμο και εδω λοιπόν. Οσο για το μελάτο αβγό (είναι ακαταμάχητο) το ξέρω! Καλύτερα είναι να αποφεύγεται, ειδικά στα μικρά παιδιά γιατί πάντοτε εγκυμονεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας!

Υπάρχει κόσμος που πλένει τα ζυμαρικά πρίν την κατανάλωση; Κι όμως υπάρχει! Το νερό όμως ,αφαιρεί το άμυλο και χαλάει τη νοστιμιά τους. Τα ζυμαρικά βράζονται επαρκώς οπότε δεν έχουν ανάγκη από πλύσιμο. Νεράκι λοιπόν μόνο όση ώρα κρατάει ο βρασμός τους. Κι ενα μικρό μυστικό, για να μη κολήσουν μεταξύ τους, είναι να ρίξετε στο νερό μερικές, σταγόνες ελαιόλαδο.

Υψηλά στην λίστα κατανάλωσης ενός καθημερινού διατροφολόγιου, βρίσκεται φυσικά το κρέας: Ούτε το νωπό κόκκινο κρέας πρέπει να πλένεται. Τυχόν βακτήρια που μπορεί να επιβίωσαν πάνω του, είναι τόσο ανθεκτικά που το νερό και το σαπούνι δεν είναι σε θέση να τα εξουδετερώσει. Όπως συμβαίνει και με το κοτόπουλο πλένοντάς το δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο απ’ το να τα βοηθάμε να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία. Κι εδώ η λύση είναι το καλό ψήσιμο. Το κρεατάκι λοιπόν, κατευθείαν στην κατσαρολα ή στο ταψί , με καλό μαρινάρισμα και ακόμα καλύτερο ψήσιμο!

Μανιτάρια! Υπέροχη τροφή που ταιριάζει σχεδόν με όλα. Πλένονται ή δεν πλένονται; Για την πλύση ή όχι των μανιταριών κυκλοφορούν αντιφατικές απόψεις: όσοι συστήνουν μη πλύσιμο και απλό σκούπισμα, το κάνουν επειδή τα μανιτάρια έχουν την τάση να απορροφούν εύκολα πολύ από το νερό που χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, εδώ και κάποια χρόνια αρκετοί μάγειροι και σεφ προτιμούν το γρήγορο πλύσιμο και στη συνέχεια το, να πλύνουμε τα μανιτάρια με τρεχούμενο νερό κι έπειτα να τα στραγγίξουμε και να τα στεγνώσουμε καλά. Προσωπικά τα στρόγγυλα μανιτάρια (πορτομπέλλο απλά τα ξεφλουδίζω)

Το πλύσιμο λοιπόν δεν πάει με όλα. Επιστροφή λοιπόν στις κουζίνες μας, χωρίς το άγχος του πλυσίμαστος. Γιατί όλα δεν πλένονται!