Γιατί μερικές μέρες τρώμε περισσότερο…

Οι επιστήμονες εξηγούν Υπάρχουν ημέρες που έχουμε μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με αποτέλεσμα να τρώμε συνεχώς ότι βρίσκουμε μπροστά μας. Τελικά, δεν είναι μύθος αλλά υπάρχουν παράγοντες που ανοίγουν την όρεξη. Οι επιστήμονες μελέτησαν τους πιθανούς τρόπους που επηρεάζουν την όρεξη για φαγητό και κατέληξαν σε τέσσερις παράγοντες. Καταναλώνετε […]

Οι επιστήμονες εξηγούν

Υπάρχουν ημέρες που έχουμε μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με αποτέλεσμα να τρώμε συνεχώς ότι βρίσκουμε μπροστά μας. Τελικά, δεν είναι μύθος αλλά υπάρχουν παράγοντες που ανοίγουν την όρεξη. Οι επιστήμονες μελέτησαν τους πιθανούς τρόπους που επηρεάζουν την όρεξη για φαγητό και κατέληξαν σε τέσσερις παράγοντες.

Καταναλώνετε αρκετούς υδατάνθρακες το προηγούμενο βράδυ
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιέχουν μόρια, τα οποία με τη διαδικασία της πέψης, μετατρέπονται σε γλυκόζη. Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αρχικά αυξάνονται σημαντικά και μετά μειώνονται αντίστοιχα. Αυτές οι μεταπτώσεις κάνουν τον εγκέφαλο να ζητάει ξανά γλυκόζη, απελευθερώνονται οι ορμόνες της πείνας και έτσι θέλουμε να φάμε.

Ανεπαρκής ύπνος
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, τις ημέρες που δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες, την επόμενη ημέρα καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 248 επιπλέον θερμίδες. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα και δίνουν σήμα στον εγκέφαλο αν πρέπει να φάει ή όχι. Όσοι κοιμούνται σε τακτά διαστήματα μέχρι 5 ώρες την ημέρα, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, από όσους κοιμούνται 8 ώρες.

Τρώτε γρήγορα τα γεύματα
Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να τρώμε γρήγορα το φαγητό, γιατί ο εγκέφαλος το αντιλαμβάνεται λάθος. Όταν τρώμε γρήγορα, το στομάχι γεμίζει γρήγορα, αλλά απαιτείται χρόνος για να αντιληφθεί ο εγκέφαλος ότι το φαγητό είναι αρκετό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο οργανισμός έχει τραφεί αρκετά, όταν το φαγητό περνάει στο στομάχι. Συγκεκριμένα, το σώμα χρειάζεται περίπου 20 λεπτά να αντιληφθεί την τροφή και μετά το στομάχι να «δώσει το μήνυμα» στον εγκέφαλο ότι είναι πλήρες από φαγητό.

Έλλειψη υγρών, ειδικά νερού
Όταν δεν πίνουμε αρκετά υγρά και συγκεκριμένα νερό, μπερδεύεται η δίψα με την πείνα.
Η αφυδάτωση «στέλνει» μηνύματα στο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη. Το αποτέλεσμα είναι να ζητάμε φαγητό, ενώ ουσιαστικά χρειαζόμαστε υγρά για ενυδάτωση. Η σωστή διατροφή με τακτικά γεύματα, ο επαρκής ύπνος και η ενυδάτωση, δημιουργούν ισορροπία στον οργανισμό και σίγουρα ρυθμίζουν και την όρεξή μας.

Πηγή: www.valueforlife.gr