Γονίδια που μπορούν να ελέγξουν τα όνειρα

ροχαλητό

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική ομάδα Λατρεμένος ο ύπνος… Ως γνωστόν ξεκουράζει το πνεύμα και το σώμα.Το στάδιο REM (Rapid eye movement) του ύπνου, αποτελεί ένα μυστηριώδες στάδιο του ύπνου κατά την οποία τα ζώα «βλέπουν» όνειρα και είναι ήδη γνωστό ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας, χωρίς όμως οι υποκείμενοι […]

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική ομάδα

Λατρεμένος ο ύπνος… Ως γνωστόν ξεκουράζει το πνεύμα και το σώμα.Το στάδιο REM (Rapid eye movement) του ύπνου, αποτελεί ένα μυστηριώδες στάδιο του ύπνου κατά την οποία τα ζώα «βλέπουν» όνειρα και είναι ήδη γνωστό ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας, χωρίς όμως οι υποκείμενοι μοριακοί μηχανισμοί να είναι πλήρως κατανοητοί. Διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ειδικούς του Ερευνητικού Κέντρου RIKEN της Ιαπωνίας, εντόπισαν ένα ζεύγος γονιδίων που ρυθμίζουν πόσο είναι το στάδιο REM και το στάδιο μη-REM στα ζώα, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell Reports.

Ο ύπνος έχει ζωτική σημασία για τη συμπεριφορά των ζώων. Στα θηλαστικά και τα πτηνά χωρίζεται σε δύο φάσεις: REM και μη-REM. Στην πρώτη ο εγκέφαλος είναι ενεργός όπως και όταν ο οργανισμός είναι σε εγρήγορση και πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ενοποίηση της μνήμης. Κι ενώ διευρύνεται διαρκώς η επιστημονική γνώση για τους υποκειμένους νευρολογικούς μηχανισμούς του ύπνου, σημαντικοί μοριακοί παράγοντες που ρυθμίζουν τον ύπνο REM παραμένουν άγνωστοι. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Χιροκι Ουεντα εντόπισαν τα δύο σημαντικά γονίδια που παίζουν ρόλο στην ρύθμιση του ύπνου REM, αφού παρατήρησαν ότι η φάση αυτή μειωνόταν καθοριστικά, σχεδόν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, όταν και τα δύο γονίδια εξαλείφθηκαν από μοντέλο ποντικού που μελέτησαν.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η ακετυλοχολίνη και οι υποδοχείς της παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου REM. Η ακετυλοχολίνη, ο πρώτος γνωστός νευροδιαβιβαστής, εκκρίνεται εν αφθονία σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου των θηλαστικών κατά τη φάση REM και όταν ο οργανισμός είναι σε εγρήγορση. Αλλά δεν είχε ξεκαθαριστεί ποιος υποδοχέας ή υποδοχείς εμπλέκονται άμεσα στη ρύθμιση του ύπνου REM λόγω της πολυπλοκότητας του υποκείμενου νευρωνικού δικτύου. Στην ιαπωνική μελέτη οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τεχνολογία αιχμής για να τροποποιήσουν γονίδια ποντικιού και να κάνουν γενετικό έλεγχο για παράγοντες η αναστολή των οποίων θα μπορούσε να προκαλέσει ανωμαλίες στο πρότυπο του ύπνου. Μετά την απαλοιφή διαφόρων γονιδίων που κωδικοποιούν τους υποδοχείς της ακετυλοχολίνης παρατήρησαν ότι η απώλεια δύο υποδοχέων, των Chrm1 και Chrm3, προκάλεσε ένα προφίλ σύντομου ύπνου. Οι δύο αυτοί υποδοχείς είναι διάχυτοι σε διακριτές περιοχές του εγκεφάλου.

Η απαλοιφή του Chrm1 μείωσε και κατακερμάτισε τον ύπνο REM, ενώ η εξάλειψη του Chrm3 μείωσε το μήκος του ύπνου μη-REM.Όταν και τα δύο γονίδια απουσίαζαν από το γονιδίωμα των τρωκτικών αυτά απέτυχαν σχεδόν πλήρως να βιώσουν τη φάση REM του ύπνου, χωρίς όμως να επηρεαστεί η επιβίωσή τους. Η διαπίστωση αυτή θα επιτρέψει στους ερευνητές να επιβεβαιώσουν κατά πόσο ο ύπνος REM παίζει καίριο ρόλο σε ουσιώδεις βιολογικές λειτουργίες, όπως η μάθηση και η μνήμη. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι οι υποδοχείς  Chrm1 και Chrm3 είναι σημαντικοί στη ρύθμιση της διάρκειας του ύπνου και ειδικά της φάσης REM.

Πηγή: www.in.gr