Ικαρία: Το νησί που κατέχει το μυστικό της μακροζωίας

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ. Αρκεί να μάθετε πώς ζουν στην Ικαρία.
Αυτό ισχυρίζεται με άρθρο του το National Geographic. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να ζείτε και να τρώτε ό,τι και οι κάτοικοι στις «γαλάζιες ζώνες», σε πέντε περιοχές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Αυτό υποστηρίζει με πάθος ο Dan Buettner, εξερευνητής στο National Geographic, ο οποίος έκανε εκατοντάδες ταξίδια και συναντησεις στον κόσμο. Ο δημοσιογράφος, με το καινούριο του βιβλίο, The Blue Zones Solution, αφιερώνεται αποκλειστικά στη διατροφή. Πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα έπρεπε να πάρουν παράδειγμα από τους κατοίκους αυτών των περιοχών όπου ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις είναι εξαιρετικά δυσεύρετα.

Οι συμβουλές που δίνει αφορούν στον τρόπο ζωής των κατοίκων στις «γαλάζιες ζώνες», οι οποίοι κινούν το σώμα τους, έχουν κοινωνικό κύκλο που ενισχύει την υγιή συμπεριφορά, παίρνουν χρόνο για ξεκούραση και έχουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Αλλά το σημαντικό είναι η διατροφή τους. «Τρώνε λίγο κάθε φορά, τρώνε πολλά λαχανικά και όσπρια. Ελάχιστο κρέας, έως 110 γραμμάρια, μόνο πέντε φορές το μήνα» γράφει.

Για την Ικαρία, ο δημοσιογράφος του National Geographic, δεν βρίσκει λόγια να εκφράσει τον θαυμασμό του: «Αυτό που ξεχωρίζει το νησί Ικαρία από όλες τις άλλες γαλάζιες ζώνες είναι ότι τρέφονται με ειδικά πράγματα: πατάτες, γάλα κατσίκας, ρεβύθια, φακές, άγρια χόρτα, φρούτα και λίγο ψάρι», γράφει. Κάνει ειδική αναφορά στη φέτα, τα λεμόνια και τα αρωματικά χόρτα, όπως η σόγια και το χαμομήλι που μπαίνουν καθημερινά στο τσάι.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις