Καλοκαιρινά φρούτα, νόστιμα και υγιεινά!

Πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας Τι πιο υγιεινό από μια διατροφή γεμάτη με φρούτα και λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε ή να προλάβουμε πολλές χρόνιες παθήσεις, να διατηρείτε πάντα ένα υγιές βάρος και φυσικά να απολαμβάνετε μια καλύτερη ζωή για περισσότερα χρόνια. Αν και οι μελέτες για τα οφέλη των φρούτων και των […]

Πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας

Τι πιο υγιεινό από μια διατροφή γεμάτη με φρούτα και λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε ή να προλάβουμε πολλές χρόνιες παθήσεις, να διατηρείτε πάντα ένα υγιές βάρος και φυσικά να απολαμβάνετε μια καλύτερη ζωή για περισσότερα χρόνια. Αν και οι μελέτες για τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών είναι πολλές και αξιόπιστες, μόνο το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως καταφέρνει να τρώει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Και όταν πρόκειται για τα φρούτα, μόνο δύο στους δέκα καταφέρνει να φάει δύο μερίδες ημερησίως. Παρακάτω φρούτα με υπέροχη γεύση και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σας.

Φράουλα
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικές, φυτικές ίνες, κάλιο και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχουν περίπου 45 θερμίδες και παρέχουν ίση ποσότητα βιταμίνης C με ένα πορτοκάλι. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φράουλες κάνουν καλό στην καρδιά, συντελούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, μειώνουν τη φλεγμονή και συντελούν στην καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης και της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε. Η ανθοκυανίνη που περιέχουν οι φράουλες τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα και τους δίνει την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα.

Μύρτιλλα
Τα μύρτιλλα ή blueberries όπως έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά μπορεί να είναι μικρά αλλά έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Ένα φλιτζάνι μύρτιλλα έχει περίπου 80 θερμίδες και η μπλε χρωστική τους είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Πρόκειται για ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από την καρδιακή νόσο, αρκετές μορφές καρκίνου και άλλες παθήσεις που συνδέονται με το γήρας, από τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία μέχρι την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Τέλος, μια μερίδα μύρτιλλα περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και είναι καλή πηγή βιταμίνης C.

Κεράσι
Όποια ποικιλία κερασιών κι αν προτιμάτε, να ξέρετε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Το χρώμα το κερασιών οφείλεται στις ανθοκυανίνες, ουσίες που παίζουν ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και τη γήρανση. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαφόρων μορφών καρκίνου και του διαβήτη τύπου ΙΙ. Ένα φλιτζάνι κεράσια έχουν περίπου 85 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Α. Απολαύστε λοιπόν τα κεράσια, ωμά με γιαούρτι ή δημητριακά στο πρωινό σας ή φτιάξτε τάρτες. Βρείτε επίσης ευφάνταστες συνταγές για να χρησιμοποιήσετε τα κεράσια στην μαγειρική και να απολαύσετε πιο γευστικές σαλάτες.

Βερίκοκο
Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του βερίκοκου είναι ένδειξη ότι το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική β-καροτένη. Επίσης περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και μικρή ποσότητα σιδήρου. Ένα βερίκοκο μεσαίου μεγέθους έχει μόλις 17 θερμίδες.

Σύκο
Το κλίμα της Μεσογείου είναι το κατάλληλο για την ανάπτυξη των σύκων, διαφόρων ποικιλιών. Τα σύκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ περιέχουν επίσης κάλιο, ασβέστιο, β-καροτένη και βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν και καλή αναλογία σιδήρου. Ένα μεσαίου μεγέθους σύκο έχει περίπου 30-35 θερμίδες και 1-2 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα σύκα τρώγονται ωμά-φρέασκα η αποξηραμένα.

Μάνγκο
Τα μάνγκο αν και είναι εξωτικά φρούτα, μπορείτε πλέον να τα βρείτε εύκολα παντού. Χαρακτηρίζονται από τους διατροφολόγους ως «αποθήκες θρεπτικών ουσιών» καθώς περιέχουν περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα μάνγκο έχουν 100 θερμίδες και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνη Α, C και φυλλικού οξέος και καλή πηγή βιταμίνης Β6, φυτικών ινών και χαλκού. Η σάρκα των μάνγκο περιέχει επίσης πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι περιέχει επίσης και ένα πολύπλοκο μείγμα πολυθρεπτικών συστατικών που συντελούν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου

Σμέουρο
Tο σμέουρο ή πιο γνωστό ως raspberry έχει μεγάλη διατροφική αξία επειδή έχει 65 θερμίδες ανά μερίδα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και έχει οκτώ γραμμάρια φυτικών ινών, που συντελεί στην επίτευξη του κορεσμού. Τα σμέουρα περιέχουν επίσης κερσετίνη και γαλλικό οξύ, φλαβονοειδή, που έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιά και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των παθήσεων που σχετίζονται με το γήρας. Επίσης περιέχουν κετόνες, συστατικά που αποδίδουν στο φρούτο την χαρακτηριστική του μυρωδιά και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό.

Πηγή: www.in.gr