Το… λίγο αλκοόλ κάνει καλό!

Αποδεικνύεται ότι οι μικρές δόσεις αλκοόλ έχουν επωφελείς επιδράσεις στον εγκέφαλο Λίγο αλκοόλ την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… Μια μικρή παραλλαγή της γνωστής παροιμίας, καθώς κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ φαίνεται να καταστέλλει την φλεγμονή και να βοηθά τον εγκέφαλο να απομακρύνει τις τοξίνες, περιλαμβανομένες και εκείνες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα […]

Αποδεικνύεται ότι οι μικρές δόσεις αλκοόλ έχουν επωφελείς επιδράσεις στον εγκέφαλο

Λίγο αλκοόλ την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… Μια μικρή παραλλαγή της γνωστής παροιμίας, καθώς κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ φαίνεται να καταστέλλει την φλεγμονή και να βοηθά τον εγκέφαλο να απομακρύνει τις τοξίνες, περιλαμβανομένες και εκείνες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

«Για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι οι μικρές δόσεις αλκοόλ έχουν δυνητικά επωφελείς επιδράσεις στον εγκέφαλο, ενισχύοντας την προσπάθειά του να αφαιρέσει όλα τα απόβλητα», εξηγεί η Μάικεν Νεντεργκααρντ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Οι ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους στο γλυφατικό σύστημα του εγκεφάλου, που του δίνει τη δυνατότητα να αυτοκαθαρίζεται και περιγράφηκε για πρώτη φορά από την ίδια την Δρ Νεντεργκααρντ και τους συνεργάτες της το 2012. Συγκεκριμένα περιέγραψαν πως το εγκεφαλονωτιαίο υγρό αντλείται από τον εγκεφαλικό ιστό και στη συνέχεια αποβάλλει τα απορρίμματα, περιλαμβανομένου του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Τα, που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το γλυφατικό σύστημα είναι πιο ενεργό όταν κοιμόμαστε, μπορεί να καταστραφεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό, ενώ βελτιώνεται με την γυμναστική.

Στην παρούσα μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας έκθεσης του εγκεφάλου στο αλκοόλ. Όταν οι εγκέφαλοι των τρωκτικών εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα ενός μοριακού δείκτη φλεγμονής, ειδικα στα αστροκύτταρα, που είναι βασικοί ρυθμιστές του γλυφατικού συστήματος. Επίσης, παρατηρήθηκε εξασθένηση των γνωστικών και κινητικών ικανοτήτων των πειραματόζωων.

Όταν όμως τα ποντίκια εκτέθηκαν σε χαμηλές ποσότητες αλκοόλ, ανάλογες με περίπου 2,5 ποτά την ημέρα, είχαν λιγότερη εγκεφαλική φλεγμονή και το γλυφατικό τους σύστημα ήταν πιο αποτελεσματικό στην κίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε όλο τον εγκέφαλο και στην αφαίρεση των απορριμάτων, συγκριτικά με τα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί στο αλκοόλ.

«Τα στοιχεία για την επίδραση του αλκοόλ στο γλυφατικό σύστημα ταιριάζουν με το μοντέλο που συνδέουν την δοσοεξαρτώμενη σχέση του αλκοόλ με την γενική υγεία και τη θνησιμότητα, ενώ οι χαμηλές δόσεις είναι ωφέλιμες, η κατάχρηση είναι επιλαβείς για την υγεία συνολικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο άνοια, ενώ η κατάχρηση με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Και η μελέτη μας εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. Ειδικά οι μικρές δόσεις αλκοόλ φαίνεται να βελτιώνουν συνολικά την υγεία του εγκεφάλου», εξηγεί η Δρ Νεντεργκααρντ.

 

www.health.in.gr