Matcha, το νέο superfood που έγινε μόδα και στην Ελλάδα!

Τσάι από την Ιαπωνία Τώρα και στα ράφια του σπιτιού σας! Το ιαπωνικό ελιξίριο matcha είναι το νέο superfood, που έχει έρθει και στην Ελλάδα και προσφέρει υγεία, ευεξία και ισχυρή αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική  δράση. Matcha σημαίνει τσάι σε μορφή σκόνης Είναι το Superfood που περιέχει 137 περισσότερα αντιοξειδωτικά από το συνηθισμένο πράσινο τσάι. Αποτελεί […]

Τσάι από την Ιαπωνία

Τώρα και στα ράφια του σπιτιού σας! Το ιαπωνικό ελιξίριο matcha είναι το νέο superfood, που έχει έρθει και στην Ελλάδα και προσφέρει υγεία, ευεξία και ισχυρή αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική  δράση. Matcha σημαίνει τσάι σε μορφή σκόνης Είναι το Superfood που περιέχει 137 περισσότερα αντιοξειδωτικά από το συνηθισμένο πράσινο τσάι. Αποτελεί μία από τις καλύτερες ποιότητες τσαγιού, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η νέα τάση ξεκίνησε από τους celebrities και κατάκλυσε το χώρο των social media, γεγονός που το έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Πωλείται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και φαρμακεία.

Οι Ιάπωνες εμπιστεύονται τις δυνάμεις του για περισσότερο από 800 χρόνια. Στον δυτικό πολιτισμό όμως, άρχισε να γίνεται γνωστό για τις εξαιρετικές ιδιότητες του σχετικά πρόσφατα. Περιέχει τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα απλό πράσινο τσάι. Η καφεΐνη του μάλιστα ενισχύει τον μεταβολισμό κατά 40% και ρυθμίζει τα σάκχαρα στο αίμα. Η αποτοξίνωση και η καύση λίπους γίνεται με φυσικό τρόπο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Περιέχει βιταμίνη C, σελήνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, που βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών. Μειώνει τη χοληστερόλη. Συντελεί τόσο την πνευματική  διαύγεια όσο και στη σωματική ευεξία.

Ωστόσο, η παραγωγή του μάτσα είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Η καλλιέργεια του γίνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Παράγεται από θάμνους των οποίων τα φύλλα ονομάζονται techna. Αυτοί οι θάμνοι λίγο πριν τη συγκομιδή τους σκεπάζονται ώστε να επιβραδύνεται η διαδικασία ανάπτυξης του φυτού. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια, με σκοπό να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα. Στη συνέχεια τα φύλλα techna υπόκεινται σε μία νέα διαδικασία ατμοποίησης, ώστε να διατηρηθεί η γεύση και η θρεπτική ιδιότητα του. Τέλος, γίνεται το άλεσμα των φύλλων, σε μύλους από γρανίτη, που βρίσκονται σε μέτριες θερμοκρασίες, ώστε να μην αλλοιωθεί το άρωμα των φύλλων. Μπορεί να χρειαστεί έως και μία ώρα για το άλεσμα 30 γραμμαρίων matcha.

Η γεύση του χαρακτηρίζεται γενικά έντονη και αυτό συμβαίνει εξαιτίας των πολλών αμινοξέων του. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί που ασχολούνται με το τσάι, τονίζουν πως αυτή εξαρτάται από την ποιότητα του, η οποία συνεπάγεται και το ανάλογο κόστος. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί βαθμοί ποιότητας που μπορεί να κατηγοριοποιηθεί: Ceremonial grade, που είναι η υψηλότερη ποιότητα και στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται κυρίως σε τελετές τσαγιού. Premium grade που είναι και αυτή υψηλής ποιότητας και έτσι πολλοί ισχυρίζονται πως ο διαχωρισμός από την πρώτη κατηγορία είναι πολύ δύσκολος. Cooking/culinary grade, που είναι το φθηνότερο και ελαφρώς πιο πικρό. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική.Βασικοί διαχωρισμοί της ποιότητας είναι η γεύση, η απόχρωση, το χρώμα. Μάλιστα, δεν πωλείται ποτέ χύμα γιατί οξειδώνεται εύκολα.

Πηγή: www.valueforlife.gr