Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να… χάνετε το βλέμμα σας, σε απέραντες πεδιάδες με ηλίανθους (ή διαφορετικά ηλιοτρόπια), θαυμάζοντας το χρώμα και την ομορφιά τους.
Μία νοητή κίτρινη θάλασσα, γεμάτη με μικρούς «ήλιους», που η κεφαλή τους ακολουθεί πιστά τον «πατέρα» τους, τον ήλιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το πρωί στρέφεται πάλι προς την ανατολή. Πόσα γνωρίζετε για το συγκεκριμένο φυτό, που η καλλιέργειά του είναι γνωστή από το 3000 π.χ. και ήρθε στην Ευρώπη περί το 1500 από Ευρωπαίους αποικιοκράτες της λατινικής Αμερικής Το Life-Events.gr συγκέντρωσε 10 στοιχεία που ίσως δεν ξέρετε και θα πρέπει να μάθετε…
1. Οι Ινκας αλλά και οι Αζτέκοι καθώς και οι Οτόμοι λάτρευαν τον ηλίανθο, που γι’ αυτούς συμβόλιζε το θεό Ηλιο. Οι πολεμιστές των ιθαγενών έπαιρναν μαζί τους ένα προσεκτικά δεμένο βώλο φτιαγμένο από σπόρους του φυτού για να τρώνε όταν είναι κουρασμένοι, ώστε να επανακάμπτουν γρήγορα.
2. Περίπου μία δεκαετία μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986 στο Τσερνόμπιλ και την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, σε κάποιες από τις λίμνες της περιοχής δοκιμάστηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος φυτοεξυγίανσης: πάνω σε σχεδίες φυτεύτηκαν χιλιάδες ηλίανθοι με σκοπό την απορρόφηση ραδιενεργών στοιχείων δια μέσου των ριζών τους. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Και αυτό διότι το ηλιέλαιο είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο καθαρισμού από τοξικούς παράγοντες.
3. Οι ηλιόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, με 30 γραμμάρια αυτών να παρέχουν περίπου το 30% της ημερήσιας απαίτησης μαγνησίου. Κάτι που επιτρέπει τα νευρικά κύτταρα να παραμένουν σε κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας.
4. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν υψηλές τιμές φυτικές στερόλες ενώ είναι πολύ πλούσιοι σε φυλλικό οξύ. Αυτό σημαίνει πως έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Παράλληλα, περιέχουν βιταμίνη Ε, που προστατεύει τα κύτταρά του δέρματος, της καρδιάς κ.α. από τη γήρανση και την οξείδωση.
5. Είναι πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη.
6. Αποτελούν όμως σημαντική πηγή και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το σελήνιο που ισχυροποιεί την αντιοξειδωτική άμυνα και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Κάτι που σχετίζεται επίσης με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.
7. Περιέχουν επίσης ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, που διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Καταπολεμούν την αφυδάτωση και διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
8. Αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορούμε να το εντάξουμε εύκολα στην καθημερινή μας διατροφή. Στα φαγητά μας, στη σαλάτα μας, στο ρύζι, σε διάφορα βουτήματα ή ψωμιά, σκέτους ή καβουρντιστούς, ή όπως αλλιώς εμείς θέλουμε.
Με πληροφορίες και από το ingolden.gr