Αγριολούλουδα μοναδικής ομορφιάς στα αλπικά λιβάδια του Ολύμπου (ΦΩΤΟ)

Ολυμπος

Πλούσια και σπάνια χλωρίδα στο μυθικό βουνό των Ολύμπιων θεών Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει περπατήσει και αναρριχηθεί στον Ολυμπο και να μην έχει αισθανθεί δέος για το μεγαλείο της φύσης, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη μυθική ιστορία τούτου του τόπου. Το βουνό των Ολύμπιων θεών εκτός από το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας […]

Πλούσια και σπάνια χλωρίδα στο μυθικό βουνό των Ολύμπιων θεών

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει περπατήσει και αναρριχηθεί στον Ολυμπο και να μην έχει αισθανθεί δέος για το μεγαλείο της φύσης, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη μυθική ιστορία τούτου του τόπου.

Το βουνό των Ολύμπιων θεών εκτός από το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) αποτελεί και ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς καθώς και πόλο έλξης αμέτρητων επισκεπτών από κάθε γωνιά της γης.


Οσον αφορά τους λάτρεις της φύσης και κυρίως της σπάνιας χλωρίδας, συγκαταλέγεται οπωσδήποτε στις αγαπημένες τους επιλογές καθώς παρουσιάζει τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον.
Σκεφθείτε μόνο πως κατέχει περίπου το 25% της ελληνικής χλωρίδας με περίπου 1.700 είδη και υποείδη.


Μέχρι τα 500 μέτρα υψόμετρο υπάρχουν φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι και ανεβαίνοντας μαύρα πεύκα και έλατα ενώ ψηλότερα, δάση κωνοφόρων με το σπάνιο είδος της Βοσνιακής Πεύκης.
Στην αλπική ζώνη, περί τα 2.500 μέτρα, απ’ όπου και οι φωτογραφίες του Life-Events.gr, κυριαρχεί η απουσία δέντρων και η χαμηλή βλάστηση, με μεγάλη ποικιλία άγριων λουλουδιών (υπολογίζονται περίπου σε 800).


Μερικά από τα φυτά που μπορεί να συναντήσει κανείς σ’ αυτό το σημείο του Ολύμπου είναι τα εξής: Aethionema saxatile, Anthyllis vulneraria subsp. pulchella, Myosotis alpestris, Veronica thessalica, Viola pseudograeca,Tulipa australis, Saxifraga scardica, Saxifraga sempervivum, Ranunculus brevifolius, Oxytropis purpurea, Globularia cordifolia, Gentiana verna subsp. balcanica, Gallium anishophyllon, Doronicum columnae, Cardamine carnosa, Orchis pallens, Thymus boissieri κ.α.


Στις αλπικές κορυφές επιβιώνουν πολλά είδη φυτών με βόρεια προέλευση, που απομονώθηκαν εδώ όταν το κλίμα έγινε θερμότερο και διακόπηκε η επικοινωνία με την κεντρική Ευρώπη. Ορισμένα από αυτά συνέχισαν μοναχικά τον εξελικτικό τους δρόμο και έγιναν ενδημικά του Ολύμπου.


Τα πιο πολλά από τα 26 ενδημικά είδη στον Ολυμπο φυτρώνουν αποκλειστικά στις σχισμές των βράχων και ανάμεσα στις πέτρες της σάρας. Η Achillea ambrosia φυτρώνει μόνο στις βραχώδεις κορυφές με υψόμετρο μεγαλύτερο από 2100μ., η Potentilla deorum και η Viola striis-notata κυριαρχούν στις σάρες μεγάλου υψομέτρου, ενώ η γαλάζια καμπανούλα Campanula oreadum φυτρώνει σε βραχώδης ρεματιές στο δασοόριο.


Η Jankaea Heldreichii, με το χαρακτηριστικό ρόδακα από ασημόχρωμα φύλλα που στολίζει τις σκιερές σχισμές των βράχων σε υψόμετρο 400-2400μ., είναι ένα ζωντανό απολίθωμα από το τεταρτογενές και το μοναδικό ευρωπαϊκό μέλος μιας οικογένειας που ζει στα τροπικά δάση.
Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος σ’ αυτό το θαύμα της φύσης και σίγουρα η βοτανική εξερεύνηση και η παρατήρηση των αγριολούλουδων και των άλλων φυτών, δίνουν μία άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές.
Αξίζει να αναφέρουμε πως και η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει επίσης σημαντικά, σπάνια και απειλούμενα είδη. Συγκεκριμένα 8 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 32 είδη θηλαστικών και 108 είδη πτηνών.
Αν σας δοθεί η ευκαιρία να περπατήσετε σ’ αυτά τα λιβάδια, μη τη χάσετε!!!

Φώτο: Ηριννα Καραπάνου
Με πληροφορίες από floraolympus.blogspot.com, skai.gr