Φλόμος ή Βερμπάσκο: 10 πράγματα που θέλετε να μάθετε

Από που βγήκε η φράση με «φλόμωσες», τι σχέση έχει με το ψάρεμα, οι ιδιότητές του

Θα το συναντήσετε σε όλη την Ελλάδα, σε χέρσα εδάφη, αναχώματα, ξηρά λιβάδια, χαλάσματα, ερείπια, ανάμεσα σε βράχους και στις άκρες των αγροτικών δρόμων. Μην το αγνοήσετε…
Στα μέρη μου το ονομάζουν φλόμο, είναι γνωστό επίσης ως βερμπάσκο καθώς και ως μελισσαντρό, καλάνθρωπος, γλώσσα, σπλόνος, λαμπάδα του Αγίου Ιωάννη, αγκάθαρος, αλισφακιά, αλεπουκιά, αϊκέρι, ασπίωνας. (Αγγλικά: Wooly or common mullein, flannel or velvet plant, Aaron’s rod, Adam’s flannel, beggar’s blanket, beggar’s flannel, beggar’s stalk, big taper, blanket herb, blanket leaf, bullock’s lungwort.

Διαβάστε παρακάτω δέκα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεται για ένα ακόμη «δώρο» της ελληνικής φύσης
1. Οι αρχαίοι Ελληνες χρησιμοποιούσαν τη ρίζα του φυτού σε περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων, διάρροιας, κράμπας, φλεγμονών των ματιών και ως επουλωτικό. Ο Πλίνιος (77 μ.Χ.) αναφέρει πως «τα υποζύγια που δεν υποφέρουν μόνο από βήχα, αλλά και από σπασμένα πλευρά, ανακουφίζονται αν πιουν λίγο από το βότανο αυτό».

2. Ξέρετε από που βγήκε η γνωστή φράση «με φλόμωσες» Το 1835 η Αθήνα δεν είχε αποχετευτικό δίκτυο, οι υποδομές ήταν στοιχειώδεις και ο φλόμος φύτρωνε κοντά στα λιμνάζοντα νερά. Η παρουσία του φυτού, σε συνδυασμό με τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα που δημιουργούνταν «γέννησε» την έκφραση «με φλόμωσες».

3. Ο φλόμος χρησιμοποιούνταν, από την αρχαιότητα ακόμη, στο ψάρεμα. Συγκεκριμένα, έριχναν το γάλα του φλόμου μέσα στη θάλασσα, το οποίο είναι τοξικό, για να ζαλίσουν τα ψάρια, να τα «φλομώσουν» δηλαδή και να τα οδηγήσουν στην επιφάνεια. Ετσι, τα έπιαναν πιο εύκολα. Μία πρακτική που σήμερα είναι απαγορευμένη για την προστασία των ευπαθών αλιευμάτων… Σε περίπτωση πάντως που το γάλα αυτό έρθει σε επαφή με τη γλώσσα σας, θα «καίγεστε» για δύο-τρεις μέρες και θα χάσετε την αίσθηση της γεύσης.

4. Στην Κρήτη το ονομάζουνε «μελισσαντρού». Οι χωρικοί έλεγαν για το φυτό ότι «κλαίει η Μελισσαντρού» γιατί το φυτό έχει την ιδιότητα όταν κτυπήσεις τον βλαστό με ένα ξυλαράκι να ρίχνει τα άνθη του μέσα σε 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Τα παιδιά κτυπούσαν το φυτό λέγοντας «Μελισσαντρού, Μελισσαντρού, Μέλισσα κακομοίρα, τον άντρα σου σκοτώσανε και τα παιδιά σου πήραν και συ φορείς τα κίτρινα, βγάλε τα κακομοίρα».

5. Στην Ινδία, ο φλόμος θεωρείται ισχυρός απέναντι στα κακά πνεύματα και τη μαγεία. Είναι κρεμασμένος πάνω σε πόρτες, στα παράθυρα και μεταφέρεται σε φακελάκια. Χρησιμοποιείται επίσης για να… εξορίσει δαίμονες και την αρνητικότητα.

6. Ο φλόμος ή βερμπάσκο περιέχει βλέννα, σάκχαρα, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, γλυκοσίδια, χρωστικές ουσίες, ταννίνη, κερί, ελάχιστο αιθέριο έλαιο, κουμαρίνη, θείο, μαγνήσιο και σίδηρο.

7. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το βερμπάσκο εκτιμάται ιδιαίτερα για την πολλαπλή θεραπευτική του δράση. Χρησιμοποιείται κυρίως για το βήχα και την καταρροή, τη βραχνάδα, τη βρογχίτιδα, τη λαρυγγίτιδα, το άσθμα και τον κοκίτη. Περιορίζει τους μυϊκούς σπασμούς που προκαλούν τον έντονο βήχα. Σύμφωνα με μελέτες, ο φλόμος έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και σε συνδυασμό με τη γλοιώδη βλέννα του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων καθώς και στην εξάλειψη του έρπητα.
Το ρόφημα που φτιάχνεται από τα άνθη του, λειτουργεί ως ηρεμιστικό και βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Ακόμη, είναι διουρητικός και συντελεί στη θεραπεία των φλογώσεων του ουροποιητικού συστήματος, εξουδετερώνοντας τους ερεθισμούς που προκαλεί το ουρικό οξύ. Στην ομοιοπαθητική, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις παιδιών που συνεχίζουν να έχουν νυκτερινή ενούρηση και σε μεγαλύτερη ηλικία.

8. Για εξωτερική χρήση, τονώνει και καθαρίζει τα μάτια και κατευνάζει τις φλεγμονές των βλεφάρων. Είναι μαλακτικός και πολύ καλό επουλωτικό για τις πληγές. Αν κάνετε με τα άνθη του λάδι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε λοιμώξεις των αυτιών, των αδένων, τις αιμορροΐδες και για εντριβές στα αρθριτικά. Το αφέψημα των φύλλων βοηθά εξωτερικά σε πλύσεις για περιπτώσεις διάρροιας και δυσεντερίας, για επαλείψεις εγκαυμάτων, κνησμών ή λειχήνων.

9. Συλλογή: Τα φύλλα πρέπει να συλλέγονται στα μέσα του καλοκαιριού, πριν πάρουν καφέ χρώμα. Τα ξηραίνουμε στη σκιά. Τα άνθη πρέπει να συλλέγο
νται από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, σε περίοδο που δε βρέχει. Τα ξηραίνουμε στη σκιά ή με τεχνητή θερμότητα που να μην ξεπερνά τους 40° C. Αν υπάρχει υγρασία, τα άνθη γίνονται καφέ και παύουν να είναι αποτελεσματικά.

10. Παρασκευή και δοσολογία:
Εγχυμα: Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρά φύλλα ή άνθη και αφήστε το για 10-15 λεπτά. Σουρώνετε, αφού βάλετε στο σουρωτήρι λίγο βαμβάκι για να συγκρατήσει το χνούδι του που είναι ερεθιστικό για το λαιμό. Πίνετε 2-3 φορές τη μέρα.
Βάμμα: 1-4 ml βάμματος 2-3 φορές τη μέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιούνται τα φύλλα, τα άνθη, ακόμη και οι ρίζες, όχι όμως οι σπόροι, οι οποίοι είναι δηλητηριώδεις.

* Το παραπάνω άρθρο δεν αποτελεί προτροπή ή συμβουλή, αλλά έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και είναι καλό για τη σωστή χρήση τους να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από ellinikabaharika.gr, ftiaxno.gr, mixanitouxronou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *