Λυκίσκος: Το ζυθοβότανο και τα… μυστικά του

Ποια είναι τα πιθανά του οφέλη στην υγεία μας

Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας και συγκεκριμένα οι θηλυκοί του σπόροι. Είναι αυτοί που προσδίδουν το άρωμα, την πικρή γεύση -η οποία εξισορροπεί τη γλυκύτητα της βύνης- και τον πλούσιο αφρό της. Ο λυκίσκος είναι ένα αρωματικό – φαρμακευτικό φυτό, με ευρεία χρήση και ιστορία χιλιάδων χρόνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι Hummulus lupulus και ανήκει στην οικογένεια των Cannabinaceae.
Ενα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις «Περιεκτικές Κριτικές της Επιστήμης και Ασφάλειας Τροφίμων», αναφέρεται στα πιθανά οφέλη του λυκίσκου στην υγεία μας.

Οι ερευνητές παρέχουν μια περίληψη της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τις επιπτώσεις των τριών μεγάλων ομάδων των δευτερογενών μεταβολιτών του λυκίσκου: πολυφαινόλες, αιθέρια έλαια και ρητίνες. Λόγω της χημικής πολυμορφίας τους, δεν είναι τυχαίο ότι οι ενώσεις αυτές εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα από φαρμακολογικά σημαντικές ιδιότητες. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές, τις αντιφλεγμονώδεις και τις αντικαρκινικές ιδιότητες, οι ερευνητές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα πρενυλοφλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στον λυκίσκο, και θεωρούνται μια κατηγορία από τα πιο ενεργά γνωστά φυτοοιστρογόνα.

Τα έλαια και οι ρητίνες του λυκίσκου είναι γνωστά για τις κατασταλτικές και άλλες νευροφαρμακολογικές ιδιότητες τους, αλλά επιπλέον, αυτές οι ενώσεις εμφανίζουν αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Τα άλφα πικρά οξέα φάνηκε ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη ενός αριθμού πολύπλοκων ασθενειών σχετικών με τον τρόπο ζωής, που είναι γνωστές συνολικά με το όνομα «μεταβολικό σύνδρομο».
Οι συγγραφείς τέλος κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για τη χρήση του λυκίσκου στη φαρμακοβιομηχανία.

Στη βοτανοθεραπεία, ο λυκίσκος χρησιμοποιείται σε ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο. Ιδιαίτερα βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, και τη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Είναι βότανο ιδιαίτερα χαλαρωτικό και αγχολυτικό και η χρήση του ενδείκνυται και ως φυσικό ηρεμιστικό σε καταστάσεις πανικού, κρίσεις έντονου στρες και νευρικότητας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη οποιασδήποτε μορφής. Επίσης, προσοχή στη χρήση του φυτού κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της υπνωτικής του δράσης καθώς και στη χρήση των νωπών φύλλου του, γιατί μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες.

Τέλος, ο λυκίσκος έχει αντισπασμωδικές, αντιβιοτικές και οιστρογονικές ιδιότητες ενώ προσφέρεται για φυσική αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων.

Με πληροφορίες από logodiatrofis.gr, botanologio.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *