Μαριχουάνα: Καταστροφική ή ευεργετική η χρήση της;

Nick Stergiou*

Τελευταία είδαμε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ να επιτρέπουν την χρήση της. Είναι λοιπόν καταστροφική ή ευεργετική η χρήση της Μια μελέτη 395 σελίδων που μάζεψε δεδομένα από περισσότερες από 10.000 έρευνες και δημοσιεύθηκε μόλις πρόσφατα (Ιανουάριος 2016) από τις National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, έρχεται να ρίξει φως σε αυτό το τόσο δύσκολο θέμα.

Βάση λοιπόν αυτή της μελέτης έχουμε ορισμένα πολύ καλά νέα. Υπάρχουν πειστικές και ουσιαστικές αποδείξεις ότι η χρήση της μαριχουάνας μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει χρόνιους πόνους, σπαστικότατα λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και ναυτία λόγω χημειοθεραπειών στο καρκίνο. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι ίσως να βοηθάει με προβλήματα ύπνου και μάλλον δεν βοηθάει εάν χρησιμοποιηθεί για αύξηση της όρεξης σε ασθενείς με AIDS.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις πως η χρήση της μαριχουάνας σχετίζεται με τον εθισμό αργότερα σε ναρκωτικά, και πιθανότατα με αναπνευστικά προβλήματα και χαμηλό γεννητικό βάρος σε μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που ήταν χρήστριες μαριχουάνας.

ΠΗΓΕΣ
https://www.nap.edu/catalog/24625/the-health-effects-of-cannabis-and-cannabinoids-the-current-state

* O Nick Stergiou είναι καθηγητής εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Ομαχα στην Νεμπράσκα, ΗΠΑ

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις