Μία… Βανέσσα Αταλάντη βολτάρει στη χειμωνιάτικη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

petalouda

Η ομορφιά της μαγνητίζει τα βλέμματα

Η ομορφιά της μαγνητίζει τα βλέμματα

Αν τη συναντήσετε στο δρόμο σας δεν υπάρχει περίπτωση να μην την προσέξετε… Ειδικά μέσα στο καταχείμωνο, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Ο λόγος για την πανέμορφη μαύρη πεταλούδα Vanessa Atalanta, με τα οδοντωτά φτερά και τα λαμπερά χρώματα. Την ξεχωρίζετε από τις χαρακτηριστικές άσπρες κηλίδες στις άκρες των φτερών και την πορτοκαλί λωρίδα στην υπομετωπική περιοχή.

Μία τέτοια συναντήσαμε μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, να ζεσταίνει τα φτερά της στον ήλιο και στη συνέχεια να απολαμβάνει τη βολτίτσα της. Ηταν αρκετά φιλική μαζί μας και σίγουρα μας έκανε εντύπωση που τη συναντήσαμε έξω τέτοια εποχή.

petalouda

Η ταυτότητα της Vanessa Atalanta

Η πεταλούδα Vanessa Αtalanta, που ονομάζεται και ναύαρχος εξαιτίας των χρωμάτων της, είναι ένα κοινό κοσμοπολίτικο είδος πεταλούδας της οικογένειας των νυμφαλιδών (Nymphalidae). Ζει σε όλες τις χώρες, κυρίως όμως στα εύκρατα κλίματα. Ανήκει στο γένος λεπιδόπτερων εντόμων και απαντάται στη Βόρεια Αφρική, στην Ευρώπη και στην Δυτική Ασία.

petalouda

Στην Ελλάδα έχει ευρεία εξάπλωση και εμφανίζεται σε ολόκληρη την χώρα από το επίπεδο της θάλασσας, έως τα 2.450 m. Συνηθίζει να εμφανίζεται σε χαμηλά δάση και λιβάδια μεσαίου υψομέτρου, όπου φύεται η τσουκνίδα (Urtica dioica) πάνω στην οποία ζει και τρέφεται η κάμπια της. Το άνοιγμα φτερών της πεταλούδας ανέρχεται σε 55-60 mm. To αρσενικό και το θηλυκό του είδους είναι όμοια. Πετά από Ιανουάριο έως Δεκέμβριο σε δύο γενεές. Κάποια άτομα διαχειμάζουν σε κοιλότητες του εδάφους και των δέντρων και πετούν πάλι την άνοιξη. Οι κάμπιες της είναι ακανθωτές και αναπτύσσονται κυρίως επάνω στις τσουκνίδες.

Πως επιβιώνουν οι πεταλούδες το χειμώνα;

Οι πεταλούδες δεν ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματός τους , γι αυτό τις βλέπουμε να στέκονται με ανοιχτά τα φτερά τους προς τον ήλιο, μέχρι να ζεσταθούν αρκετά και να αρχίσουν να πετούν.

Τι κάνουν όμως τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα; Κάποια είδη περνούν την δύσκολη εποχή του χειμώνα κάτω από έδαφος μέσα σε μυρμηγκοφωλιές, όπου τα μυρμήγκια έχουν υιοθετήσει τις κάμπιες του είδους που εκκρίνουν μελίτωμα που αποτελεί τροφή γι αυτά. Να μια έξυπνη επιλογή επιβίωσης…

petalouda

Άλλα είδη περνούν το χειμώνα στο στάδιο της κάμπιας τυλιγμένα σε φύλλα και εκκρίσεις της κάμπιας που μοιάζουν με τρίχες, και άλλα στο στάδιο της χρυσαλίδας  Μερικά όμως  είδη διαχειμάζουν ως τέλεια έντομα , κρυμμένα σε σχισμές δέντρων και βράχων. Όλες οι μορφές «γλιτώνουν» το ξεπάγιασμα με το μυστικό «αντιψυκτικό» που κρύβουν στη λέμφο τους και δεν είναι άλλο από τη γλυκερίνη που χημικά μοιάζει τόσο πολύ με το αντιψυκτικό του αυτοκινήτου μας.

petalouda

Η θερμοκρασία στο σώμα μιας διαχειμάζουσας πεταλούδας μπορεί να πέσει πολύ χαμηλά αλλά η γλυκερίνη στα υγρά του σώματός της θα αποτρέψουν τη δημιουργία κρυστάλλων και έτσι θα επιβιώσει. Κάποια είδη βέβαια είναι πιο ανθεκτικά από άλλα. Ετσι βλέπουμε μετά από πολύ κρύο την Vanessa atalanta να λιάζεται αλλά και την  Danaus chysippus να παρουσιάζονται ξαφνικά μέσα στο χειμώνα μια ηλιόλουστη ημέρα…

petalouda

Πηγές στοιχείων: kefaloniapress.gr, lemnosnature.gr