Οταν τα σαλιγκάρια ερωτοτροπούν (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ζευγάρωμα και οι ιδιαιτερότητες στο αναπαραγωγικό τους σύστημα

Γνωρίζετε πως το σαλιγκάρι διαθέτει και αρσενικά αλλά και θηλυκά όργανα αναπαραγωγής; Πως μπορεί με ένα ζευγάρωμα να ωοτοκήσει πολλές φορές; Μάθετε λοιπόν, πως το γαστερόποδο πνευμονοφόρο μαλάκιο, που το σώμα του καλύπτεται από ένα περιελιγμένο όστρακο, κοινώς το σαλιγκάρι, χαρακτηρίζεται σαν είδος ανεπαρκώς ερμαφρόδιτο. Αυτό σημαίνει πως τα σαλιγκάρια γονιμοποιούνται αμοιβαία και γεννούν όλα.
Για να πραγματοποιηθεί ομαλά η γονιμοποίηση, πρέπει το σαλιγκάρι να ζευγαρώσει με ένα άλλο και να έρθουν σε επαφή με τα αντίθετα γεννητικά όργανα και φυσικά να ανταλλάξουν ωάρια – σπερματοζωάρια. Τη στιγμή του ζευγαρώματος τα σαλιγκάρια εκτοξεύουν έναν ασβεστώδη σχηματισμό υπό μορφή βέλους και ο οποίος είναι αποθηκευμένος στο σάκο τους, μοιάζει με στιλέτο που καταλήγει σε μυτερό σχήμα, και είναι φυσικά αυτός που διεγείρει ερωτικά το σύντροφό τους.

Περίπου 15 μέρες μετά το ζευγάρωμα, εναποθέτουν μέσα στο έδαφος σε μικρές τρύπες βάθους 3-4 εκ. που σκάβουν μόνα τους, τα αυγά τους (80-120), τα οποία είναι τυλιγμένα σε μια θήκη που μοιάζει με ζελατίνη και είναι καλυμμένα με μια ασβεστώδη μάζα που τα κάνει πιο ανθεκτικά. Ο χρόνος επώασης των αυγών έχει διάρκεια περίπου ένα μήνα. Εσωτερικά του αβγού δημιουργείται το νέο σαλιγκάρι το οποίο παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ενηλίκου με το σπάσιμο του.
Η εποχή της αναπαραγωγής των σαλιγκαριών επηρεάζεται από το κλίμα της περιοχής.

Πηγή πληροφοριών: kallergisharis.wordpress.com

Σχετικές δημοσιεύσεις