Πάρτε τα κλαδευτήρια σας και αρχίστε δουλειά στον κήπο!

κήπος Μάρτιο εργασίες

Τι φυτεύουμε τον Φεβρουάριο και ποιες εργασίες μπορούμε να κάνουμε Η άνοιξη βρίσκεται προ των πυλών και όσοι αγαπάμε την κηπουρική, ήρθε η ώρα σιγά σιγά να πιάσουμε τα κλαδευτήρια και τις τσαπούλες μας και να προετοιμάσουμε τους κήπους αλλά και τα μπαλκόνια μας. Σαν τελευταίος μήνας του χειμώνα, ο Φεβρουάριος ενδείκνυται για τις πρώτες […]

Τι φυτεύουμε τον Φεβρουάριο και ποιες εργασίες μπορούμε να κάνουμε

Η άνοιξη βρίσκεται προ των πυλών και όσοι αγαπάμε την κηπουρική, ήρθε η ώρα σιγά σιγά να πιάσουμε τα κλαδευτήρια και τις τσαπούλες μας και να προετοιμάσουμε τους κήπους αλλά και τα μπαλκόνια μας. Σαν τελευταίος μήνας του χειμώνα, ο Φεβρουάριος ενδείκνυται για τις πρώτες σοβαρές εργασίες, μην ξεχνάτε όμως πως είναι και απρόβλεπτος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός «ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μα και αν τύχει και κακιώσει, μεσ’ το χιόνι θα μας χώσει». Κάτι που σημαίνει πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες δουλειές, κυρίως όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τον Φεβρουάριο στον κήπο μας…

Κλάδεμα, λίπανση και πότισμα
Ο Φεβρουάριος είναι ο ιδανικός μήνας για να αρχίσουμε τα κλαδέματα. Προσοχή όμως οι θερμοκρασίες να μην είναι εξαιρετικά χαμηλές. Προτιμήστε να το κάνετε αφού τελειώσουν οι παγωνιές. Μεταξύ άλλων, κλαδεύουμε τα οπωροφόρα δέντρα του κήπου μας, τους καλλωπιστικούς θάμνους, τις τριανταφυλλιές, τα γεράνια καθώς και αναρριχώμενα, όπως το γιασεμί, το αγιόκλημα και η μπουκαμβίλια. Τα καθαρίζουμε καλά, από φύλλα, σπασμένα ή ξερά κλαδιά.

Τον Φεβρουάριο επίσης γίνεται το κλάδεμα στις ελιές και στ’ αμπέλια. Παράλληλα, την περίοδο αυτή μπορούμε να πραγματοποιήσουμε λιπάνσεις στα καρποφόρα δέντρα, καθώς και στο αμπέλι. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύουμε την ανάπτυξη και την παραγωγικότητά τους. Να θυμάστε πως αυτόν το μήνα, επειδή οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα συχνά ποτίσματα και αν το κάνουμε, να επιλέγουμε τις ώρες, κυρίως κατά το μεσημέρι, που έχει ανέβει η θερμοκρασία.

Φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
Οσοι έχετε βάλει κάποια φυτά μας μέσα στο σπίτι για να τα προστατέψετε, διατηρήστε τα εκεί, αρκεί να μην τα έχετε κοντά σε εστίες θερμότητας. Οσα έχετε διατηρήσει έξω, και δεν τα έχετε προστατέψει, καλύτερα να το κάνετε. Τοποθετήστε τα σε σημεία που είναι προστατευμένα από τον παγωμένο αέρα ενώ μπορείτε να τα τυλίξετε με ένα διαφανές νάιλον ή ειδικό φυτοπροστατευτικό ύφασμα. Να τονίσουμε και πάλι, πως ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας που χρειάζεται προσοχή.

Τι μπορούμε να φυτέψουμε
Ζαρζαβατικά: Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους των ανοιξιάτικων κηπευτικών, όπως ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας, και σε μέρη που έχει ανέβει η θερμοκρασία (π.χ. Νότια Ελλάδα), ανοιξιάτικη πατάτα. Επίσης, κρεμμύδια και κρεμμυδάκια, σκόρδο και καρότο, μπιζέλια, μοσχομπίζελα και κουκιά. Παράλληλα, μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα μαρουλάκια σας, τα πράσα και τις αγκινάρες σας.

Λουλούδια: Η περίοδος αυτή είναι ιδανική για τα γυμνόριζα φυτά, με το πιο δημοφιλές ανάμεσά τους, την τριανταφυλλιά. Επίσης, φυτεύουμε σπόρους λουλουδιών που θέλουμε ν’ ανθίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως σκυλάκια, πανσέδες, πετούνια, ανεμώνες, βερβένα, πρίμουλες, γεράνια κτλ.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς δίσκους σποράς ή μικρά γλαστράκια που έχουμε ανακυκλώσει. Μετά από δύο περίπου μήνες, θα τα μεταφυτεύσουμε στις γλάστρες ή στον κήπο μας.
Φυσικά, μην ξεχάσετε τους βολβούς, όπως από κρίνα και αμαρυλλίδες, που σε λίγο καιρό θα ανθίσουν και θα σας ενθουσιάσουν.


Μια συμβουλή: Είναι καλό στο σπορείο σας να τοποθετήσετε ετικέτες ώστε να γνωρίζετε τι είναι το καθένα. Επίσης, αν σπείρετε, επιλέξτε μέρες που δεν έχει χαμηλές θερμοκρασίες, διαφορετικά οι πιθανότητες να ευδοκιμήσει το φυτό σας μειώνονται.

Καθαρισμός εργαλείων και τάξη στην αποθήκη
Εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο για να καθαρίσετε τα εργαλεία κήπου και να βάλετε τάξη στην αποθήκη σας, καθώς την άνοιξη μάλλον δε θα προλαβαίνετε. Ξεκινήστε με τα κλασικά εργαλεία, όπως κλαδευτήρια, τσάπες κτλ, δείτε αν είναι σε καλή κατάσταση και αναλόγως επιδιορθώστε τα ή αντικαταστήστε τα.  Συγυρίστε το χώρο και τακτοποιήστε τα πράγματά σας, ώστε να τα βρίσκετε όταν τα χρειάζεστε.

Και μία πρόταση: Εκμεταλλευτείτε την περίοδο που έχει ακόμη εκπτώσεις ώστε να προμηθευτείτε σε καλές τιμές πράγματα που θα σας είναι χρήσιμα στις εργασίες σας. Τέλος, ετοιμάστε τα παρτέρια για τα λαχανικά και επιδιορθώστε τους φράχτες και τα στηρίγματα των δέντρων και των φυτών.

EXTRA TIPS
* Καθαρίστε πολύ καλά τις γλάστρες και τα πιατάκια τους, ώστε να εμποδίσετε την άνοιξη την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό εντόμων και ασθενειών.
* Φυτέψτε μυρωδικά σε ρηχά δοχεία και κρατήστε τα μέσα στο σπίτι. Στη συνέχεια και ενώ φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων, μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε.
*Οταν ο καιρός το επιτρέπει και το χώμα είναι στεγνό, σκάψτε το και προσθέστε κοπριά ή λίπασμα ώστε να αεριστεί, να ανανεωθεί και προλάβει να «χωνέψει» μέχρι να αρχίσετε να φυτεύετε καινούργια φυτά.

Φωτό: pixabay.com
Με πληροφορίες από praktikesidees.gr