Ροδιά: Σύμβολο της ζωής, της τύχης και της γονιμότητας

Πρωτοχρονιά έθιμα

22 πράγματα που πρέπει να μάθετε για την παράδοση, την ιστορία και τις πολύτιμες ιδιότητες του ροδιού Το ρόδι θεωρείται ένας υπερπολύτιμος καρπός, με τις ευεργετικές του ιδιότητες, να επιβεβαιώνονται και από την επιστήμη. Τι θέση είχε στην αρχαιότητα, τι λέει η παράδοση, πως ωφελεί την υγεία μας, πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε; Διαβάστε παρακάτω, […]

22 πράγματα που πρέπει να μάθετε για την παράδοση, την ιστορία και τις πολύτιμες ιδιότητες του ροδιού

Το ρόδι θεωρείται ένας υπερπολύτιμος καρπός, με τις ευεργετικές του ιδιότητες, να επιβεβαιώνονται και από την επιστήμη. Τι θέση είχε στην αρχαιότητα, τι λέει η παράδοση, πως ωφελεί την υγεία μας, πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε; Διαβάστε παρακάτω, από το 1 έως και το 22 για να σας λυθούν οι απορίες…

1. Η ροδιά (Punica granatum L.) είναι γνωστή και με τις ονομασίες «ροϊδιά», «ροιά» στην Ομηρική εποχή, «ροά» αναφέρεται από το Θεόφραστο και ρογδιά ή ρωβιά στην Κύπρο. Στην αρχαιότητα αναφέρεται επίσης και με τα ονόματα «Σίδη» και «Σίδα».
2. Αποτελεί σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, μια εξαιρετική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία.
3. Η παράδοση λέει πως φέρνει καλή τύχη, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας. Για το λόγο αυτό σπάμε ρόδι κάθε πρωτοχρονιά, σε κάποια μέρη στους γάμους, σε εγκαίνια καταστημάτων κτλ.
4. Μας ήρθε από την Περσία ενώ κάποιοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με αρχαιολογικές ανασκαφές, πως ο καρπός είναι ενδημικός στη Μεσόγειο και μάλιστα αυτόχθων.
5. Οι αρχαίοι Ελληνες αγαπούσαν πολύ το ρόδι και το αφιέρωσαν στη θεά Ηρα, προστάτιδα του γάμου. Αλλά και η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, Αφροδίτη, προσέφερε στους αγαπημένους της ρόδια ως δώρα αγάπης.
6. Λέγεται πως ο θεός Πλούτωνας, ο Αδης, έδωσε σπόρους του στην Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας ώστε να τη «δέσει» στο σκοτεινό βασίλειό του και να ξεχάσει τον επάνω κόσμο.


7. Σπόρους ροδιάς έδινε και η Περσεφόνη στους νεκρούς για να συμφιλιωθούν με τη νέα τους ζωή και να ξεχάσουν αυτή στον επάνω κόσμο. Και εμείς σήμερα, αναμιγνύουμε ρόδι με βρασμένο σιτάρι, προσφορά σ’ αυτούς που έχουν φύγει από κοντά μας.
8. Ο Ομηρος κάνει αναφορά στην Οδύσσεια, ότι ήταν ένα από τα δέντρα που υπήρχαν στους θαυμαστούς κήπους του πάντα ευτυχισμένου βασιλιά Αλκίνοου, πατέρα της Ναυσικάς. Παράλληλα, το ρόδι ήταν το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
9. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Aσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη.
10. Ο χυμός του ροδιού, η περίφημη γρεναδίνη, είναι πλούσιος σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες. Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα φαίνεται να είναι 3 φορές ισχυρότερη σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
11. Γνωρίζετε ότι έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα;

Διαβάστε επίσης  Καθαρίζουμε εύκολα και γρήγορα τα ρόδια (ΒΙΝΤΕΟ)

12. Η διατροφική του αξία είναι σπουδαία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, έχει πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο), υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Ενα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Περιέχει μια ικανοποιητική περιεκτικότητα σακχάρων παρόμοια με εκείνη του σταφυλιού.
13. Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές, αντιβακτηριακές, αντιαλλεργικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες.


14. Μεταξύ άλλων, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.
15. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, καθώς και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.
16. Επιβραδύνει τη γήρανση, προστατεύει τα νεφρά, αναζωογονεί το ήπαρ, ενισχύει το ανοσοποιητικό, προστατεύει το DNA και από τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα.
17. Στη καλλυντική του χρήση, το έλαιο της ροδιάς επιταχύνει των ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, και μαζί με την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, δίνει στο δέρμα ελαστικότητα και ανθεκτικότητα, μειώνοντας τις ρυτίδες.


18. Οι ποικιλίες των ροδιών είναι τρεις, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά. Διαλέξτε αυτά που είναι βαριά και η επιδερμίδα τους είναι σφιχτή και γυαλιστερή. Να ξέρετε βέβαια, πως ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγωθεί.
19. Στη γαστρονομία, τα ρόδια καταναλώνονται εκτός από νωπά ή σαν χυμός ή σαν σιρόπι ροδιού (γρεναδίνη) ή σαν αλκοολούχα ποτά, μετά από μεταποίηση. Επίσης, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική.
20. Αν δε θέλετε να καταναλώσετε τους σπόρους και πάρετε το χυμό τους, τότε στύψτε τα όπως τα πορτοκάλια. Παράλληλα, μπορείτε να πιέσετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Υπάρχει φυσικά και ειδικό μηχάνημα, που μπορείτε να κάνετε το χυμό σας.
21. Χρήσιμη είναι και η φλούδα του ροδιού, με την οποία μπορείτε να κάνετε αφέψημα, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
22. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα φύλλα, τα οποία βράζετε για 10’ και με το ζουμί τους, μπορείτε να κάνετε πλύσεις σε περιπτώσεις αιμορροΐδων αλλά και γαργάρες για πονόλαιμο.

Με πληροφορίες από naturanrg.gr, agroselida.blogspot.gr