Συνάντηση με ένα φίδι: Τι πρέπει να προσέχουμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Την περίοδο αυτή τα φίδια κάνουν σιγά σιγά την επανεμφάνισή τους καθώς ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη στην οποία βρίσκονται. Η έντονη κινητικότητά τους οφείλεται στην αναζήτηση τροφής και νερού καθώς και ζευγαρώματος. Τι γίνεται όμως όταν συναντηθούν με έναν άνθρωπο; Είναι γεγονός πως το φίδι, προκαλεί φόβο στον κόσμο, ο οποίος τις περισσότερες φορές […]

Την περίοδο αυτή τα φίδια κάνουν σιγά σιγά την επανεμφάνισή τους καθώς ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη στην οποία βρίσκονται. Η έντονη κινητικότητά τους οφείλεται στην αναζήτηση τροφής και νερού καθώς και ζευγαρώματος. Τι γίνεται όμως όταν συναντηθούν με έναν άνθρωπο;

Είναι γεγονός πως το φίδι, προκαλεί φόβο στον κόσμο, ο οποίος τις περισσότερες φορές προσπαθεί να το θανατώσει γιατί νιώθει πως απειλείται. Η αλήθεια είναι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως τα  φίδια δεν επιτίθενται, αλλά αμύνονται όταν νιώσουν ότι απειλούνται. Επιτίθενται μόνο για να εξασφαλίσουν την τροφή τους και αμύνονται μόνο όταν νιώσουν απειλή, όπως σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος τα πατήσει ή όταν επιχειρήσει να τα πιάσει με το χέρι, δίχως να γνωρίζει τον τρόπο.

Φίδι σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης
Την Δευτέρα 21 Μαΐου ένα φίδι έκανε την εμφάνισή του σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Σίνδου και προκάλεσε αναστάτωση και πανικό στους πελάτες. Προφανώς, προήλθε από τους αγρούς και μπλέχτηκε στα καρότσια του καταστήματος. Η παρουσία του και μόνο ήταν αρκετή για να τρομάξει τον κόσμο. Η αστυνομία κάλεσε τη «Δράση για την άγρια ζωή», η οποία το μετέφερε στο Κέντρο Περίθαλψης της οργάνωσης και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, απελευθερώθηκε στην περιοχή του Δέλτα Αξιού. Σύμφωνα με τον Σταύρο Καλπάκη από τη «Δράση για την Αγρια Ζωή», παρόμοια φαινόμενα συναντά κανείς μέσα στις πόλεις και σε χώρους όπως τα πάρκα, λόγω της εποχής ενώ συνιστά όταν συναντά κανείς ερπετά να μην τα πειράζει και να καλεί τη Δράση για την Αγρια Ζωή και τους εθελοντές της ιστοσελίδας για την ελληνική ερπετοπανίδα herpetofauna.gr. «Οταν βλέπουμε ένα άγριο ζώο και δεν ξέρουμε πως να αντιδράσουμε πάντα καλούμε την Δράση για την άγρια ζωή. Αν αναλάβουμε μόνοι μας να το βοηθήσουμε το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουμε κάτι λάθος, οπότε είναι προτιμότερο να καλέσουμε τους ειδικούς».

Τι πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε ένα φίδι στη φύση
Αν συναντήσετε ένα φίδι στο δικό του περιβάλλον, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μην το ενοχλήσετε. Ειδικά για κάποιον που δεν είναι εξοικοιωμένος με την εικόνα αλλά και την αναγνώριση του είδους του φιδιού, καλό είναι να κρατήσει μία απόσταση ασφαλείας και φυσικά να μην πανικοβληθεί χωρίς λόγο. Αλλωστε, όπως είπαμε, τα φίδια δεν επιτίθενται στον άνθρωπο αλλά αμύνονται σε περίπτωση που τα ενοχλήσεις. Για περπάτημα στη φύση συστήνονται κατάλληλα κλειστά παπούτσια και μακριά παντελόνια. Καλό θα ήταν επίσης να έχουμε μαζί μας ένα ραβδί ή μια βέργα με την οποία θα χτυπάμε όταν συναντήσουμε θάμνους με χόρτα, προειδοποιώντας τα φίδια ότι θα περάσουμε. Τα φίδια έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται σε υψηλές εντάσεις τους κραδασμούς του εδάφους και να φεύγουν από μόνα τους. Σε περίπτωση που είναι πολύ κοντά σας, με αργές και φυσιολογικές κινήσεις, απομακρυνθείτε χωρίς να πετάξετε κάτι πάνω τους.

Οι κινήσεις σας αν δείτε ένα φίδι στον κήπο ή το σπίτι σας
Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που βρεθούν στο χώρο σας, τότε καλύτερα να καλέσετε κάποιον ειδικό, όπως τη «Δράση για την Αγρια Ζωή» ή την Πυροσβετική Υπηρεσία. Μέχρι να έρθει η αρμόδια υπηρεσία, το παρακολουθείτε απο απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων. Εάν αυτό είναι εφικτό ρίχνετε επάνω του μια κουβέρτα. Με την απομάκρυνση του φιδιού καλείτε συνεργείο απεντόμωσης προκειμένου να κάνει εφαρμογή για την απώθηση φιδιών. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να σκοτώσετε το φίδι, είναι πολύ πιθανό να γίνει επιθετικό και να σας δαγκώσει στην προσπάθειά του να αμυνθεί και να σωθεί. Μεγάλο ποσοστό των δηλητηριωδών δειγμάτων είναι αποτέλεσμα περιστατικών όπου κάποιος προσπάθησε να σκοτώσει το φίδι.
Σύμφωνα με τον Χάρη Νικολάου, βασικό λειτουργό του Τμήματος Δασών στην Κύπρο, μερικά απλά βήματα, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν για την απώθηση των φιδιών είναι ο εντατικός καθαρισμός δημόσιων, αλλά και ιδιωτικών χώρων – όπως οικόπεδα, χωράφια και αυλές – από τα ξερά χόρτα χαμηλής βλάστησης που αποτελούν εστίες τρωκτικών άρα και πρώτη πηγή αναζήτησης τροφής από τα φίδια. Επίσης, από ξύλα, πέτρες και ο,τιδήποτε  άλλο μπορούν να βρουν καταφύγιο και δροσιά τα φίδια.
Δεν συστήνεται δε η χρήση απωθητικών φαρμάκων που κυκλοφορούν στο εμπόριο λόγω του ότι πρόκειται για προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και πιθανόν επικίνδυνα για το περιβάλλον.
Τέλος ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην φύση, γι’ αυτό υποχρέωση όλων μας είναι να τα προστατεύσουμε».
Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως όλα τα φίδια απαγορεύεται να τα σκοτώνουμε σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Κάποιοι τα σκοτώνουν και βάζουν φωτογραφίες ακόμα και στο facebook κάτι που είναι παράνομο. Υπάρχει σχετική νομοθεσία η οποία είναι καιρός να εφαρμοστεί και να τηρείται».

Τι προσφέρουν τα φίδια
Ας μην ξεχνάμε πως τα φίδια προστατεύουν τις καλλιέργειες και τις απαλλάσσουν από τους εχθρούς τους, ελέγχοντας τους πληθυσμούς τρωκτικών και εντόμων. Προστατεύουν επίσης τη δημόσια υγεία από διάδοση ασθενειών ενώ συμβάλλουν επίσης στην παραγωγή σημαντικών φαρμάκων. Τέλος, τα ερπετά και τα αμφίβια συμβάλλουν σημαντικά στην ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος, από την κατάσταση του οποίου εξαρτάται η υγεία και η ομορφιά της ζωής του ανθρώπου. Τα ίδια, ως μέρος της τροφικής αλυσίδας, αποτελούν τροφή για σπάνια θηλαστικά και αρπακτικά πτηνά συμβάλλοντας στη βιοποικιλότητα, τη σταθερότητα και την ομορφιά της φύσης. Πρέπει να ξεπεράσουμε την άγνοια, τους μύθους και το φόβο που έχουμε απέναντι στα ερπετά, να είμαστε προσεκτικοί και ψύχραιμοι και να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

Τι πρέπει να κάνετε αν ένα φίδι σας δαγκώσει
H σοβαρότητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από το είδος του φιδιού (αν είναι δηλητηριώδες ή όχι), από το μέγεθός του και από τον αριθμό των δαγκωμάτων. Επίσης, αν το φίδι είναι δηλητηριώδες, πρέπει να γνωρίζετε πως την περίοδο της άνοιξης το δηλητήριό του είναι πιο δραστικό. Αυτό συμβαίνει διότι έχει αποθηκεύσει αχρησιμοποίητο δηλητήριο κατά τους χειμερινούς μήνες. Παραμείνετε ψύχραιμοι και όσοι μπορείτε πιο ήρεμοι.

Ποια φίδια είναι δηλητηριώδη
– Αν σας δαγκώσει φίδι στην Ελλάδα, να ξέρετε πως μόνο η οχιά είναι δηλητηριώδης.
Θα την αναγνωρίσετε από τη χαρακτηριστική τεθλασμένη λωρίδα σκούρου χρώματος που φέρει στη ράχη.
– Ο άλλος τρόπος να καταλάβετε αν το δάγκωμα προέρχεται από δηλητηριώδες φίδι, είναι να παρατηρήσετε πάνω στο δέρμα τα ίχνη από το δάγκωμα: αν τα τρυπήματα σχηματίζουν πέταλο ή ημικύκλιο, πρόκειται για αβλαβές φίδι. Αν, όμως, παρατηρήσετε ένα ή δύο μικρά στρογγυλά τρυπήματα, τότε μάλλον το δάγκωμα προέρχεται από δηλητηριώδες φίδι.

Πιθανά συμπτώματα αν το φίδι ήταν δηλητηριώδες:
Πόνος, ναυτία, τάση για εμετό, δύσπνοια, λιποθυμία, πιθανές διαταραχές στην όραση, οίδημα στην περιοχή του δαγκώματος.
Πιθανά συμπτώματα αν το φίδι δεν ήταν δηλητηριώδες:
Πόνος και οίδημα στην περιοχή του δαγκώματος.

Δώστε τις πρώτες βοήθειες
– Αν δεν είστε σίγουροι σχετικά με το είδος του φιδιού που προκάλεσε το δάγκωμα, δράστε σαν να πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι.
Aν το φίδι ήταν δηλητηριώδες:
– Βοηθήστε το θύμα να ξαπλώσει, φροντίζοντας το μέλος όπου βρίσκεται το δάγκωμα να είναι τοποθετημένο χαμηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.
– Φροντίστε ώστε το πληγωμένο μέλος να είναι απολύτως ακίνητο, προκειμένου να επιβραδυνθεί ο χρόνος εξάπλωσης του δηλητηρίου.
– Πάρτε μια λωρίδα καθαρού υφάσματος, τοποθετήστε τη και δέστε τη 10 εκ. πάνω από το δάγκωμα προς τη μεριά της καρδιάς του θύματος. Aν μεσολαβεί άρθρωση, φροντίστε να δέσετε το ύφασμα πάνω από την άρθρωση. Επίσης, μη σφίξετε το ύφασμα τόσο πολύ ώστε να επηρεάζει το σφυγμό.
– Αν έχει προκληθεί οίδημα από το δάγκωμα, παρακολουθείτε το διαρκώς. Αν φθάσει μέχρι το σημείο που έχετε δέσει το ύφασμα, κάντε ένα καινούργιο δέσιμο 5-10 εκατοστά ψηλότερα. Έπειτα, αφαιρέστε το πρώτο δέσιμο.
– Χρησιμοποιώντας νερό και σαπούνι, καθαρίστε σχολαστικά την πληγή.
– Μεταφέρετε επειγόντως το θύμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Μέχρι να φθάσετε, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το νοσοκομείο, να τους ενημερώσετε για την περίπτωση και να τους δώσετε όσα στοιχεία έχετε σχετικά με το φίδι, ώστε να προμηθευτούν το αντίδοτο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν μάλιστα έχετε σκοτώσει το φίδι, πάρτε το μαζί σας για να διευκολύνετε τους γιατρούς να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

Aν το φίδι δεν ήταν δηλητηριώδες:
– Βοηθήστε το θύμα να ξαπλώσει, φροντίζοντας το μέλος όπου βρίσκεται το δάγκωμα να είναι τοποθετημένο χαμηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.
– Χρησιμοποιήστε νερό και σαπούνι για να καθαρίσετε σχολαστικά την πληγή.
– Με μία γάζα ή επίδεσμο, δέστε την πληγή.
– Επικοινωνήστε με ένα γιατρό και περιγράψτε του τα συμπτώματα και την κατάσταση του θύματος.
– Mην επιχειρήσετε να απομυζήσετε το δηλητήριο με το στόμα, γιατί μπορεί να δηλητηριαστείτε κι εσείς.
– Μη δοκιμάσετε να χαράξετε το δάγκωμα, γιατί το μόνο που θα πετύχετε είναι να κάνετε ακόμη πιο έντονο τον πόνο.
– Mην επιτρέψετε στο θύμα να πάρει παυσίπονο ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, ούτε να πιει οινοπνευματώδες.

Με πληροφορίες από philenews.com, herpetofauna.gr, oraiokastro24.gr, vita.gr