Ντύσιμο, μετακινήσεις, διατροφή: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για το χιονιά…

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΚΑΒ

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΚΑΒ

Με αφορμή την κακοκαιρία που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με πυκνές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, οι ειδικοί έχουν εκδώσει οδηγίες προς τους πολίτες ώστε να προστατευθούν από το κρύο και να είναι ασφαλείς στις μετακινήσεις τους.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ντύσιμο – μετακινήσεις

Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε αδιάβροχες – αντιολισθητικές μπότες.

Φορέστε σκουφί στο κεφάλι – κατά προτίμηση από συνθετικό υλικό και όχι μάλλινο. Θα σας κρατήσει ζεστό έξω, αφού το 30% της σωματικής θερμότητας χάνεται από το κεφάλι.

Φορέστε γάντια στα χέρια και κινήστε καθώς περπατάτε, αντί να τα έχετε στις τσέπες. Έτσι εξασφαλίζετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και λιγότερη απώλεια θερμότητας.

Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση ή συνθήκες παγετού). Διατηρείστε το σπίτι ζεστό μείνετε μέσα όσο μπορείτε.

Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

Μην περπατάτε τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες και αποφύγετε τα σκιασμένα τμήματα δρόμων & πεζοδρομίων, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης παγετού.

Διαβάστε επίσης  Διαμαρτυρία εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Θεσσαλονίκη - "Καμπανάκι" για τις ελλείψεις

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την μετακίνηση με αυτοκίνητο, το οποίο πρέπει να ελέγξετε πριν ξεκινήσετε και να εφοδιάσετε με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μετακινηθείτε κύρια κατά τη διάρκεια της ημέρα και όχι τις πολύ πρώτες πρωινές και τις νυκτερινές ώρες.

Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας και ταχύτητας.

Διατροφή

Προτιμήστε ροφήματα χωρίς καφεΐνη, η οποία ευνοεί την απώλεια θερμότητας και θα εντείνει το αίσθημα του κρύου.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες οι οποίες μεταβολίζονται πιο αργά και θα βοηθήσουν στη μεγαλύτερη παραγωγή θερμότητας κατά τη διάρκεια της πέψης.

Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο διαστέλλει τα αγγεία και συμβάλει στην αποβολή περισσότερης θερμότητας.

Προσοχή στην υποθερμία και τα κρυοπαγήματα

Τα κρυοπαγήματα μπορούν να παρουσιαστούν στα μέρη του σώματος που είναι για ώρα εκτεθειμένα στο κρύο. Μη σκέφτεστε μόνο τα άκρα, αφού μπορεί να αφορούν και τη μύτη, τα μάγουλα ή τα αυτιά. Αν νιώσετε «τσιμπιές» ή μούδιασμα σε κάποιο από αυτά τα σημεία, είναι καιρός να μπείτε μέσα! Ζεστάνετε το παγωμένο σημείο, αλλά μην τρίβετε δυνατά για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό του δέρματος.

Η υποθερμία είναι η σημαντική απώλεια θερμότητας και συμβαίνει στο κρύο όταν το σώμα χάνει περισσότερη θερμότητα από αυτή που μπορεί να παράγει.

Η υποθερμία ξεκινά με ρίγη, απώλεια συντονισμού, δυσκολία συγκέντρωσης και ομιλίας. Εάν εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα, αναζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια.