Πρωτοποριακή έρευνα – Θερμοκήπια με επικάλυψη οργανικών ηλεκτρονικών

Από τις Νανοεπιστήμες και τη Νανοτεχνολογία «Εγκαθιστώντας οργανικά φωτοβολταϊκά, στην οροφή μιας θερμοκηπιακής εγκατάστασης, είναι δυνατό να παραχθεί ενέργεια ίση με το 1/3 των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων ενός θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα η βλαστική ανάπτυξη και η απόδοση της εγκατεστημένης καλλιέργειας, ευνοείται, καθώς τα καλλιεργούμενα φυτά προστατεύονται από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Με αφετηρία τα πειραματικά […]

Από τις Νανοεπιστήμες και τη Νανοτεχνολογία

«Εγκαθιστώντας οργανικά φωτοβολταϊκά, στην οροφή μιας θερμοκηπιακής εγκατάστασης, είναι δυνατό να παραχθεί ενέργεια ίση με το 1/3 των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων ενός θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα η βλαστική ανάπτυξη και η απόδοση της εγκατεστημένης καλλιέργειας, ευνοείται, καθώς τα καλλιεργούμενα φυτά προστατεύονται από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Με αφετηρία τα πειραματικά αποτελέσματα της έρευνας που έλαβε χώρα, φαίνεται να ανοίγεται ένας νέος δρόμος για την εφαρμογή και την προώθηση της τεχνολογίας των Οργανικών Φωτοβολταϊκών, στον κλάδο των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων» , εξηγεί ο Χρήστος Ζήσης γεωπόνος που ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό του στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία.

«Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες» του ΑΠΘ, αποτέλεσε την πρώτη μου επιλογή διότι προσφέρει στους σπουδαστές, υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες, λέει ο Χρήστος Ζήσης. « Η αλληλεπίδραση μεταξύ επιστημόνων διαφορετικών γνωστικών πεδίων οδηγεί σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα και συνεργασίες. Η επιλογή μου να στραφώ στο Μεταπτυχιακό αυτό, ως απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, επηρεάστηκε από τους παραπάνω παράγοντες έχοντας στόχο την καινοτομία», συμπληρώνει.

Τα Οργανικά Φωτογραφικά-που κερδίζουν συνεχώς έδαφος- είναι ημιδιαφανή, δηλαδή επιτρέπουν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να τα διαπεράσει, σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβαλταϊκά, τα οποία είναι αδιαφανή. Η μηδενική διαπερατότητα από την ηλιακή ακτινοβολία , καθιστά απαγορευτική-θα έλεγε κανείς- τη χρήση των συμβατικών φωτοβολταϊκών, για την κάλυψη θερμοκηπίων, καθώς δεν επιτρέπει στο ηλιακό φως να καταφθάσει στην εγκατεστημένη καλλιέργεια. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα Οργανικά Φωτοβολταϊκά, είναι εξαιρετικά ελαφρά σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι πιο βαριά. Το κόστος παραγωγής των Οργανικών Φωτοβολταϊκών είναι φθηνότερο . Τα νέα αυτά υλικά είναι εύκαμπτα, ιδιότητα που προσδίδει τη δυνατότητα εγκατάστασης των εν λόγω συσκευών σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Η εταιρεία Organic Electronic Technologies που κατασκεύασε την επικάλυψη με οργανικά φωτοβολταϊκά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, θα είναι σε θέση να διαθέσει στην αγορά Οργανικά Φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας, με απόδοση ίση με 9%.