Τα αίτια της «νόσου» του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Τι λένε οι επιστήμονες

Πολλές είναι οι µελέτες και οι αναφορές σχετικά µε τις αιτίες που είχαν προκαλέσει µέχρι την περασµένη εβδοµάδα 26 θανάτους στις Ηνωµένες Πολιτείες από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Μία νέα µελέτη, ωστόσο, την οποία υπογράφει οµάδα 14 πνευµονολόγων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου της Βοστώνης, έρχεται να διαλύσει (εν µέρει) τον… καπνό που έχει σκεπάσει τις αιτίες που έχουν οδηγήσει περισσότερους από 1.300 ατµιστές στα νοσοκοµεία.

Σύµφωνα µε τη συγκεκριµένη έρευνα, το αίτιο που οδηγεί συγκεκριµένες οµάδες ατόµων στην κατάρρευση των πνευµόνων και µοιραία στην πνευµονική ανεπάρκεια και στον θάνατο συνδέεται µε δύο παράγοντες και όχι µε έναν. Τα χηµικά αρωµατικά έλαια που χρησιµοποιούνται για να δίνουν άρωµα και γεύση στα υγρά ατµίσµατος είναι ο πρώτος παράγοντας που εξετάστηκε.

Ποσοστό 40% των ιστολογικών εξετάσεων από τους πνεύµονες ατµιστών που νόσησαν και τελικώς κατέληξαν έδειξε πως οι κυψελίδες των πνευµόνων τους ήταν καλυµµένες µε µικροποσότητες από επικίνδυνα έλαια τα οποία περιείχαν στις πλείστες των περιπτώσεων βαρέα µέταλλα.

Η κολλώδης υφή των ελαίων επικάλυψε τα µικρο-όργανα των πνευµόνων, τα οποία προωθούν το οξυγόνο στον οργανισµό. Οσο περισσότερο και συχνότερα άτµιζε ο χρήστης τόσο περισσότερες κυψελίδες των πνευµόνων του καλύπτονταν από έλαια και αδυνατούσαν να τροφοδοτήσουν µε οξυγόνο τον οργανισµό. Οταν αυτός ο αριθµός έγινε κρίσιµος, οι πνεύµονες διογκώθηκαν, καθώς προκλήθηκε οξεία φλεγµονή σε όλο το αναπνευστικό σύστηµα και ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος. Επειτα από έρευνα στους ιστούς, ωστόσο, ανακαλύφθηκε πως τα έλαια δεν είχαν κάποια σχέση µε τη «νόσο του ατµιστή», καθώς οι κυψελίδες των πνευµόνων δεν είχαν καλυφθεί από κολλώδεις ουσίες, αλλά αντίθετα είχαν αποσυντεθεί…

Αναλυτικότερα, οι επιστήµονες διαπίστωσαν πως οι κυψελίδες των πνευµόνων του 35% περίπου των νοσούντων ατµιστών είχαν εµφανίσει µια περίεργη µετάλλαξη. Κατά τη διάρκεια της ζωής µας οι κυψελίδες των πνευµόνων µας έχουν τη δυνατότητα, παρά το µικρό τους µέγεθος, να ανασυνθέτουν τη δοµή τους προκειµένου να προσαρµόζονται στις αναπνευστικές µας ανάγκες.

Στην περίπτωση των νοσούντων ατµιστών οι κυψελίδες των πνευµόνων, άγνωστο ακόµη γιατί, επέλεξαν να ανασυντεθούν, χρησιµοποιώντας όµως νεκρά ή επιβλαβή κύτταρα… Ο µηχανισµός που ενεργοποιήθηκε µάλιστα φαίνεται να είναι ακόµη πιο σύνθετος, καθώς οι κυψελίδες ανασυνέθεσαν τη δοµή τους χωρίς να «κινητοποιηθεί» το ανοσοποιητικό σύστηµα, τουλάχιστον όχι µέχρι να είναι αργά για τον πνεύµονα.

Οι ερευνητές σηµειώνουν πως η διαδικασία ανασύνθεσης οδήγησε ουσιαστικά στη δηµιουργία νέων κυψελίδων που για τον οργανισµό του ατµιστή εµφανίζονταν υγιείς, αλλά που επί της ουσίας δεν παρήγαν οξυγόνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα ο ατµιστής να µην αισθάνεται πόνο, να µην υπάρχει φλεγµονή, να µην υπάρχουν συµπτώµατα, όπως ο βήχας, και τελικώς να πεθαίνει µία µέρα χωρίς συµπτώµατα…

Σε εξέλιξη

Τα στοιχεία της συγκεκριµένης έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, οδηγούν τους ερευνητές στο συµπέρασµα πως ο παράγοντας που οδηγεί στην κακοήθη µετάλλαξη τις κυψελίδες είναι συνδεδεµένος µε τα υγρά ατµίσµατος και όχι τα έλαια. Συγκεκριµένα, στα εργαστήρια διαπιστώθηκε πως το 80% των ατµιστών που έχουν εµφανίσει τη µετάλλαξη είχε χρησιµοποιήσει υγρά που προµηθεύτηκε από τη «µαύρη» αγορά, στα οποία υπήρχε σε µεγάλη ποσότητα ο παράγοντας THC.

Η συγκεκριµένη ουσία υπάρχει στην κάνναβη και έχει αποδειχθεί πως η εκτεταµένη χρήση της οδηγεί σε πνευµονικά οιδήµατα. Η επιστηµονική κοινότητα, πάντως, σήµερα δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί για το κατά πόσο το άτµισµα προκαλεί θανατηφόρα νοσήµατα, καθώς αφενός οι έρευνες είναι πολλές και σε εξέλιξη και αφετέρου δεν έχει αποµονωθεί ένα µόνο στοιχείο που να οδηγεί σε ασφαλή συµπεράσµατα. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που εσχάτως µπαίνει στη δύσκολη εξίσωση είναι η συµπεριφορά των πνευµόνων όσων νόσησαν, αλλά δεν πέθαναν. Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το σύνδροµο της «ατµιστικής πνευµονίας», και σε ποιο χρονικό διάστηµα.

Μέχρι σήµερα από τα 1.300 άτοµα που συνολικά έχουν νοσηλευτεί τα 40 δείχνουν σηµαντικά σηµάδια βελτίωσης, αν και ακόµη η πνευµονική τους λειτουργία δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί. Ιστολογικές εξετάσεις που έγιναν σε δείγµα αυτών των ασθενών έδειξαν πως συγκεκριµένο τµήµα των πνευµόνων τους δείχνει να «αναγεν νάται», µε τις κυψελίδες να δηµιουργούν νέα υγιή κύτταρα. ∆εν είναι ακόµη δυνατό, πάντως, να προβλεφθεί πότε και κυρίως µε τι βλάβες θα µπορέσουν οι συγκεκριµένοι ασθενείς να πάρουν εξιτήριο.

Πηγή: www.ethnos.gr