Τα φρούτα που πρέπει να προτιμάνε οι διαβητικοί

Προσοχή σ’ αυτά που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα διαβήτη, βλέπουμε το ρόλο που παίζουν στη διατροφή των ασθενών τα φρούτα.
Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να λάβουν υπόψη τους, είναι η περιεκτικότητα του κάθε φρούτου σε σάκχαρα. Οι διαβητικοί πρέπει να τα επιλέγουν με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη (κλίμακα 0-100), ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ένα οποιοδήποτε τρόφιμο.

Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (κάτω από 55)


– μήλο
– αβοκάντο
– μπανάνα
– μούρα
– κεράσια
– γκρέιπφρουτ
– σταφύλια
– ακτινίδιο
– νεκταρίνια
– πορτοκάλια
– ροδάκινα
– αχλάδια
– δαμάσκηνα
– φράουλες

Φρούτα με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (56-69)


– πεπόνι
– σύκο
– παπάγια
– ανανάς

Δείτε επίσης:   14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (70 και άνω)


– χουρμάς
– καρπούζι

Αξίζει να αναφέρουμε πως όλα τα παραπάνω φρούτα επιτρέπονται στο διαβήτη, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο, κυρίως όσα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Από εκεί και πέρα, προτιμότερο είναι να καταναλώνονται στην αρχική τους μορφή και όχι σε χυμό, καθώς στην πρώτη περίπτωση οι φυτικές ίνες που παρέχονται στον οργανισμό βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου.

Πηγή: onmed.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις