83η ΔΕΘ: Πλανητικοί ήχοι, VR και… twitter

Εικονική πραγματικότητα και τεχνολογική τέχνη που εντυπωσιάζει  Το Life-Events.gr βρέθηκε στο περίπτερο 2 εκεί όπου μπορεί κανείς να δει, να παίξει, και να ανακαλύψει το «Τhe New New» (Το καινούργιο νέο), στο φεστιβάλ που αναφέρεται στον εξαιρετικά αναπτυσσόμενο ρυθμό της τεχνολογίας. Στο συγκεκριμένο περίπτερο μπορεί κανείς να δει εργασίες και δημιουργίες καλλιτεχνών που βασίζονται στην τεχνολογία […]

Εικονική πραγματικότητα και τεχνολογική τέχνη που εντυπωσιάζει 

Το Life-Events.gr βρέθηκε στο περίπτερο 2 εκεί όπου μπορεί κανείς να δει, να παίξει, και να ανακαλύψει το «Τhe New New» (Το καινούργιο νέο), στο φεστιβάλ που αναφέρεται στον εξαιρετικά αναπτυσσόμενο ρυθμό της τεχνολογίας. Στο συγκεκριμένο περίπτερο μπορεί κανείς να δει εργασίες και δημιουργίες καλλιτεχνών που βασίζονται στην τεχνολογία και παράλληλα δίνουν έναν επιμορφωτικό χαρακτήρα στον επισκέπτη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την πρώτη τους επαφή με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (VR), είτε παίζοντας διαδραστικά παιχνίδια, είτε παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ 360 μοιρών, που τους δίνει την δυνατότητα να μεταφερθούν στο χώρο, στο χρόνο, στο διάστημα ακόμα και στο παρελθόν. Τα έργα χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, ενώ προέρχονται από κορυφαίο φεστιβάλ τεχνολογίας που πραγματοποιείται στο Τέξας.

Ένα ακόμα πολύ εντυπωσιακό έργο στο περίπτερο «2», είναι αυτό του Άγγλου George Fisher, το οποίο ονομάζεται Echoes in Space (Hχώ στο διάστημα) και μας δίνει την δυνατότητα να ακούσουμε ηχητικά αποσπάσματα που δημιουργούνται στους πλανήτες. Τα ηχητικά δεδομένα συλλέχθηκαν από την NASA με εξαιρετικά ευαίσθητα μικρόφωνα τα οποία μας πρόσφεραν ήχους από μαγνητικά πεδία και άλλες πηγές ενέργειας που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Έτσι λοιπόν μπορεί κανείς να έχει μια οπτικοακουστική εμπειρία του διαστήματος, συνδυάζοντας ήχους της γης, του Ερμή, της Αφροδίτης όπως και από τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Απλά ο επισκέπτης φορά τα ακουστικά, χρησιμοποιεί το controller και μπορεί να ακούσει ηχητικά αποσπάσματα από τον κάθε πλανήτη ξεχωριστά ή ακόμα και να συνδυάσει ήχους από τους 8 πλανήτες του διαστήματος.

Το «Arborescent Node» είναι το πρότζεκτ την ομάδας φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και η κατασκευή του στέκει σε περίοπτη θέση στον κέντρο του περιπτέρου.  Η συγκεκριμένη κατασκευή βραβεύτηκε πρόσφατα στο Fab Fest του Λονδίνου και ουσιαστικά στη βάση του υπάρχει ένας ψηφιακός χάρτης της Θεσσαλονίκης που δημιουργήθηκε μέσα από hashtags και tweets που αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτός ο θόλος και οι λεπτομέρειές του δημιουργήθηκαν μελετώντας το twitter και τα δημοφιλή «τιτιβίσματα» που γίνονται για την πόλη ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα προγράμματα που βοήθησαν έτσι ώστε το σχεδιάγραμμα να πάρει γεωμετρική μορφή.