Θρεπτικό και πεντανόστιμο το μήλο!

Μόνο τυχαία δεν είναι το μήλο ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα… Είναι φτηνό, μπορούμε να το πάρουμε παντού μαζί μας, είναι θρεπτικό αλλά και πεντανόστιμο! Οι θερμίδες ενός μέτριου μήλου φτάνουν τις 95, δεν το προτιμάμε όμως μόνο επειδή δεν μας φορτώνει ενεργειακά. Ένα μέτριο μήλο δίνει 25 γραμμάρια υδατάνθρακες, εκ των οποίων η ζάχαρη είναι […]

Μόνο τυχαία δεν είναι το μήλο ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα…

Είναι φτηνό, μπορούμε να το πάρουμε παντού μαζί μας, είναι θρεπτικό αλλά και πεντανόστιμο! Οι θερμίδες ενός μέτριου μήλου φτάνουν τις 95, δεν το προτιμάμε όμως μόνο επειδή δεν μας φορτώνει ενεργειακά. Ένα μέτριο μήλο δίνει 25 γραμμάρια υδατάνθρακες, εκ των οποίων η ζάχαρη είναι 21 γραμμάρια και οι φυτικές ίνες 4 γραμμάρια –εφόσον καταναλώνεται με τη φλούδα του. Το μήλο έχει μηδενικά λιπαρά και δεν δίνει καθόλου πρωτεΐνες. Όσο για τα άλλα θρεπτικά συστατικά του, ένα μήλο δίνει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α και το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C. Αυτές οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες του μήλου προλαμβάνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, έχουν αντικαρκινική δράση και προλαμβάνουν τις κρίσεις άσθματος.

Μπορεί τα 21 γραμμάρια ζάχαρης να ακούγονται πολλά, όμως πρόκειται για φυσικά σάκχαρα που ο οργανισμός επεξεργάζεται εντελώς διαφορετικά από τη ζάχαρη που παίρνουμε από ένα κρουασάν ή μια σοκολάτα. Ο συνδυασμός της ζάχαρης και των φυτικών ινών που υπάρχουν στο μήλο, όπως και σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, εξασφαλίζει πως δεν θα προκαλέσει απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και κατ’ επέκταση αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας και πείνας. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του 2013 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μήλα πετυχαίνουν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος τους κι έτσι κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες του μήλου δίνουν μια καλή δόση πρεβιοτικών, δηλαδή ινών που δεν μεταβολίζονται και αποτελούν τροφή για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Τα πρεβιοτικά, όπως και τα προβιοτικά, συμβάλλουν στην καλή γαστρεντερική υγεία και παράλληλα ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.

Πηγή: womenshealthmag.com