Το στενό εσώρουχο επηρεάζει την υγεία του σπέρματος

Κάνει κακό στη σπερματογένεση

Γνωρίζατε ότι η επιλογή του εσωρούχου δεν είναι μόνο θέμα μόδας ή τρόπος προσέλκυσης της ερωτικής συντρόφου; Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction υπογραμμίζει ότι οι άνδρες που φορούν στενά εσώρουχα έχουν πρόβλημα με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, συγκριτικά με άνδρες που φοράνε πιο άνετα, τύπου «μποξεράκια». «Οι άνδρες που φοράνε στενά εσώρουχα επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωση του σπέρματος και τον τελικό συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων τους», εξηγεί ο Δρ Χορχε Τσαβαρο, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Η μελέτη εστίασε σε 656 άνδρες που είχαν αποτανθεί στην κλινική γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, επιθυμώντας να αποκτήσουν παιδί. Οι εθελοντές ήταν μεταξύ 18 και 56 ετών και είχαν δώσει δείγμα σπέρματος και αίματος, ενώ είχαν απαντήσει και σε ερωτήσεις για το είδος των εσωρούχων που προτιμούσαν να φορούν, ειδικά το προηγούμενο τρίμηνο.

Μάλιστα, το 53% του δείγματος προτιμούσαν να φοράνε μποξεράκια και οι υπόλοιποι πιο στενά εσώρουχα.Από την ανάλυση των δεδομένων οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες που φορούσαν άνετα εσώρουχα, είχαν 14% χαμηλότερα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), η οποία προάγει την παραγωγή του σπέρματος.Ακόμα, είχαν 25% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που προτιμούσαν πιο στενά εσώρουχα.Επίσης είχαν 17% υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και 33% περισσότερο κινητικά σπερματοζωάρια σε μια εκσπερμάτιση.

Δείτε επίσης:   Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σώματος που προκαλεί ένα σφιχτό εσώρουχο παρεμβαίνει στην ικανότητα των όρχεων να παράγουν σπερματοζωάρια, τη σπερματογένεση δηλαδή. «Ξέρουμε ότι η σπερματογένεση είναι πολύ πολύ ευαίσθητη στη θερμοκρασία. Ακόμα και σχετικά μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, όπως δια της επιλογής ενός συγκεκριμένου τύπου εσωρούχου, φέρνει το όσχεο πιο κοντά στην πύελο και αυτό θεωρητικά τουλάχιστον επηρεάζει τη σπερματογένεση», εξηγεί ο Δρ Τσαβαρο.

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις