Τρώμε λιγότερο κρέας για το καλό του πλανήτη

Σύμφωνα με επιστήμονες Γνωρίζατε ότι οι διαιτολόγοι προτείνουν ότι ένα υγιεινό πλάνο διατροφής, περιέχει λιγοστές ποσότητες κρέατος. Ευρωπαίοι επιστήμονες έκαναν μελέτη σε τρεις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσαν ότι, πέρα από την υγεία, η περιορισμένη κατανάλωση κρέατος «κάνει καλό» και στα αποθέματα νερού. Ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολόγισαν τις συνέπειες […]

Σύμφωνα με επιστήμονες

Γνωρίζατε ότι οι διαιτολόγοι προτείνουν ότι ένα υγιεινό πλάνο διατροφής, περιέχει λιγοστές ποσότητες κρέατος. Ευρωπαίοι επιστήμονες έκαναν μελέτη σε τρεις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσαν ότι, πέρα από την υγεία, η περιορισμένη κατανάλωση κρέατος «κάνει καλό» και στα αποθέματα νερού. Ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολόγισαν τις συνέπειες εξαιτίας του νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων, στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι απαιτείται 11% έως 35% λιγότερο νερό, όταν η διατροφή περιέχει λιγότερο κρέας. Αν στη διατροφή το κρέας αντικατασταθεί από όσπρια και ψάρια, απαιτείται 33% έως 35% λιγότερο νερό. Η χορτοφαγία καταναλώνει 35% έως 55% λιγότερο νερό. Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι για όλα τα ζωικά προϊόντα και ιδιαίτερα για το κρέας, χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού. Για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι δίνουν περισσότερο νερό στα ζώα τους, από ότι χρειάζονται τα φρούτα και τα λαχανικά στο πότισμα. Στις ευρωπαϊκές χώρες όπου διεξήχθη η μελέτη, καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες ζωικών προϊόντων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή των πολιτών, θα μπορέσει να εξοικονομήσει μεγάλες ποσότητες νερού.

Συγκεκριμένα, λόγω της κτηνοτροφίας, για κάθε πολίτη στη Γαλλία, απαιτούνται ημερησίως 3.861 λίτρα νερού. Στη Γερμανία, απαιτούνται 2.929 λίτρα και στη Βρετανία 2.757 λίτρα γλυκού νερού. «Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια», ανέφερε στο περιοδικό «Nature Sustainability» ο ερευνητής του Κέντρου Ερευνών, Ντέιβι Βάνχαμ. Επειδή η διατροφή του μέσου Ευρωπαίου χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, ένας από τους σκοπούς της μελέτης είναι να «περάσουν το μήνυμα» στους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες κρέατος. Αυτό θα ωφελήσει τόσο την υγεία τους, όσο και το περιβάλλον.

Πηγή: www.valueforlife.gr