Τρώμε υγιεινά για το παρόν και το μέλλον…

Επιμέλεια: Αστέριος Βαρβαγιάννης
«Εχε τα πόδια σου ζεστά την κεφαλή σου κρύα και το στομάχι σου ελαφρύ, γιατρού δεν έχεις χρεία». Μια… άγνωστη παροιμία που όμως με δεκαοκτώ λέξεις περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο πως ένας άνθρωπος έχει την υγειά του! Εμείς θα σταθούμε στο τρίτο σκέλος της παροιμίας που αφορά τη διατροφή μας. Ενα πολυσύνθετο κομμάτι που όλοι μας πρέπει να προσέχουμε τόσο για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον… Το «junk food» έχει κυριεύσει τη ζωή μας με τα τηλέφωνα να παίρνουν… φωτιά από τα «delivery»! Μια εύκολη λύση για την καθημερινή μας διατροφή που μόνο καλό δεν κάνει στον οργανισμό μας. Ετσι, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν στροφή… στην ποιότητα. Και όταν λέμε στροφή στην ποιότητα δεν εννοούμε κάτι άλλο εκτός από την υγιεινή διατροφή.

Με πολλά οφέλη για τον άνθρωπο είναι η γνωστή σε όλους μας η μεσογειακή. Μια διατροφή που έχει ελληνικές ρίζες. σύμφωνα με τους ειδικούς, και πιο συγκεκριμένα ο τόπος προέλευσης της είναι η Κρήτη. Γιατί Διότι ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών αποδίδεται στην παραδοσιακή διατροφή τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεσογειακή.
Πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, φασόλια, ψάρι και κρασί. Οι ευεργετικές επιδράσεις της για την υγεία της καρδιάς, επισημάνθηκαν για πρώτη φορά όταν οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι στους πληθυσμούς των Μεσογειακών χωρών, η συχνότητα των καρδιακών παθήσεων ήταν μικρότερη. Και αυτό γιατί τα άτομα τα οποία τρέφονται με τον συγκεκριμένο τρόπο, παρουσιάζουν λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου και έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής.

Δείτε επίσης:   Ούζο: Κυριολεκτικά στην υγειά μας!

Η χαμηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε ζωικά λίπη και κρέας, προστατεύει τον οργανισμό από την υπερβολική του επιβάρυνση από κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λίπη που προέρχονται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, δημιουργούν πλάκες αθηρωμάτωσης στις αρτηρίες. Η αθηρωμάτωση είναι δυνατόν να προκαλέσει στένωση και τέλος απόφραξη ζωτικών αρτηριών με ανυπολόγιστες βλάβες στην καρδιά.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η μεσογειακή διατροφή, γνωστή παγκοσμίως μέχρι σήμερα για την ευεργετική δράση της στην πρόληψη των καρδιοπαθειών αποδεικνύεται ότι δρα προφυλακτικά και έναντι της εμφάνισης διαβήτη. Με λίγα λόγια προσέχουμε για να έχουμε…

Σχετικές δημοσιεύσεις