Υδράργυρος στα ψάρια: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Βέβαια τα ψάρια και τα οστρακοειδή αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής Τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνη, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν τα πολύ ωφέλημα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ψάρια και οστρακοειδή συντελεί στην διατήρηση μιας υγειούς […]

Βέβαια τα ψάρια και τα οστρακοειδή αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής Τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνη, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν τα πολύ ωφέλημα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ψάρια και οστρακοειδή συντελεί στην διατήρηση μιας υγειούς καρδιάς, ενώ βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας τα θαλασσινά.

Το δυσάρεστο όμως είναι ότι σχεδόν όλα τα ψάρια περιέχουν ίχνη υδραργύρου. Μερικά όμως είδη ψαριών και οστρακοειδών περιέχουν στους ιστούς τους υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου που αν καταναλωθούν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστεί βλάβες το έμβρυο ή το υπό ανάπτυξη νευρικό σύστημα του μικρού παιδιού. Τώρα ο κίνδυνος από τον υδράργυρο είναι ανάλογος από το τι ψάρια καταναλώνει κάποιος αλλά και από την ποσότητα που καταναλώνει. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μεγαλύτερα ψάρια κρύβουν στους ιστούς τους περισσότερη ποσότητα υδραργύρου.

Ο υδράργυρος αφού πέσει από τον αέρα σε ποταμούς και θάλασσες μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, αυτό το είδος υδραργύρου εισέρχεται στους ιστούς των ψαριών, ενώ σύμφωνα με έρευνες τα μεγαλύτερα ψάρια περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αυτού του υδραργύρου επειδή τρώνε τα μικρότερα ψάρια αφομοιώνοντας έτσι αυτή την τοξίνη στους δικούς τους ιστούς. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται βιομεγένθυση και ισχύει για όλα τα ζώα.

Όταν τρώμε ψάρια, το σώμα μας απορροφά υδράργυρο από την σάρκα τους και υπάρχει κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας εξαιτίας αυτής της τοξίνης. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι η μόνη πηγή έκθεσης του ανθρώπου σε αυτό το γνωστό δηλητήριο είναι η κατανάλωση ψαριών.
Από την πλευρά τους Ο Οργανισμός Τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) μαζί με τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΠΑ) συμβουλεύουν τις έγκυες ή τις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες, τις μητέρες που θηλάζουν μωρά, αλλά και τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών, καταναλώνοντας θαλασσινά που περιέχουν τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου.

Τι είναι ο υδράργυρος και τι ο μεθυλυδράργυρος
Ο υδράργυρος βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον αλλά απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης. Ο υδράργυρος κατακάθεται από τον αέρα και συσσωρεύεται σε ρέματα, ποτάμια και θάλασσες. Μόλις έρθει σε επαφή με το νερό μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο. Αυτό το είδος υδραργύρου εισέρχεται στον οργανισμό των ψαριών και των οστρακοειδών για να περάσει κατόπιν στον ανθρώπινο οργανισμό (διατροφική αλυσίδα).

ΠΗΓΗ (ΕΜΒΟΛΟΣ) Άρθρο: Πέτρος Κεφαλάς