Ζάχαρη η ακαταμάχητη!

 Η Ζάχαρη ίσως είναι  η πιο διαδεδομενη μαζί με το αλάτι , πρώτη ύλη μέσα στην κουζίνα μας. Ετυμολογικά, η λέξη ζάχαρη προέρχεται από την σανσκριτική λέξη śarkara, που σημαίνει άμμος. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το ζαχαροκάλαμο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και από εκεί μεταφέρθηκε στην Κίνα. Η καλλιέργεια του γινόταν στους κήπους των […]

 Η Ζάχαρη ίσως είναι  η πιο διαδεδομενη μαζί με το αλάτι , πρώτη ύλη μέσα στην κουζίνα μας.

Ετυμολογικά, η λέξη ζάχαρη προέρχεται από την σανσκριτική λέξη śarkara, που σημαίνει άμμος. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το ζαχαροκάλαμο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και από εκεί μεταφέρθηκε στην Κίνα. Η καλλιέργεια του γινόταν στους κήπους των σπιτιών. Η διαδικασία παραγωγής απλή και φυσική: ο χυμός του ζαχαροκάλαμου παρέμενε σε ανοιχτά δοχεία μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μία σκληρή μάζα, η ζάχαρη.

Την ύπαρξη του “λευκού χρυσού” γνώριζαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Συγκεκριμένα, ο Νήαρχος, ναύαρχος του Μέγα Αλέξανδρου, που διέσχισε τον Ινδό ποταμό το 325 π.Χ, την περιέγραψε σαν ένα είδος μελιού που βγαίνει από “γλυκά καλάμια”, τα ζαχαροκάλαμα.

Τα ποιό γνώστα είδη ζάχαρης σήμερα είναι:

Κρυσταλλική ή επιτραπέζια ζάχαρη: Η άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλα, είτε από ζαχαροκάλαμο. Η ακατέργαστη ζάχαρη μεταφέρεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας όπου καθαρίζεται με πλύση, επαναδιάλυση, βρασμό για επανακρυσταλλοποίηση και φυγοκέντρηση δύο φορές ακόμη, οπότε η ζάχαρη καθίσταται σταδιακά πιο λευκή. Η κλασική άσπρη ζάχαρη ονομάζεται, ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της, κρυσταλλική, λεπτή και άχνη.

  1. Ζάχαρη άχνη: Ζάχαρη με πολύ λεπτούς κόκκους που συνήθως περιέχει ένα 3% άμυλο αραβοσίτου, ώστε να μην απορροφά υγρασία. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή γλάσων ζαχαροπλαστικής και για τη διακόσμηση διαφόρων γλυκών.
  2. Καστανή ζάχαρη: Είναι πιο αρωματική, μαλακή ζάχαρη και αποτελείται από κρυστάλλους σακχαρόζης με υπολείμματα μελάσας από ζαχαροκάλαμο ή παράγεται συνηθέστερα με επαναπρόσθεση της μελάσας σε άσπρη ζάχαρη από ζαχαρότευτλα.
  3. Μαύρη ζάχαρη: Είναι, επίσης, αρωματική και περιέχει περισσότερη μελάσα, καθώς παρασκευάζεται από την πρώτη κρυσταλλοποίηση του ζαχαροκάλαμου.
  4. Jaggery: Παράγεται με παραδοσιακή μέθοδο στην Ινδία από συγκεκριμένο είδος φοινικιάς και καταναλώνεται σε Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική και Καραϊβική.
  5. Ζάχαρη σε κύβους: Παρασκευάζεται από όλα τα είδη ζάχαρης και χρησιμοποιείται σε ροφήματα λόγω της φορητότητας της. Είναι γνωστό πως η κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά αν δεν την ελέγχουμε, σχετίζεται με πολλές σοβαρές παθήσεις , απο παχυσαρκία και διαβήτη, μέχρι παθήσεις της καρδιάς και καρκίνο. Και δεν είναι πάντα εύκολο να περιορίσουμε την ζάχαρη , γιατί την βρίσκουμε κρυμμένη σε πολλές τροφές καθημερινά. Ποιές όμως είναι οι πιο ύποπτες τροφές, που πρέπει να προσέχουμε καλύτερα τις ετικέτες τους;
Διαβάστε επίσης  7 Ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη με λαχταριστές προτάσεις για το Πάσχα

  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
  • BBQ Sauce
  • Χυμός Φρούτων ( τυποποιημένος κυρίως) και ανψυκτικά.
  • Σάλτσα για ζυμαρικά
  • Μπάρες Δημητριακών / ΠρωτεΪνης
  • Καφέδες με γέυσεις
  • Παγωμένο τσάι
  • Έτοιμες σούπες
  • Φασόλια σε κονσέρβα
  • Κέτσαπ

ΠΗΓΗ ( Sucrose, livescience)

.