Ζυμαρικά ολικής άλεσης, νόστιμα και υγιεινά!

Πολλά τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης τα τελευταία χρόνια έχουν… εισβάλει στη ζωή μας.  Αποτελούν βασικό κομμάτι μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, ενώ παράλληλα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο, καθώς μας εφοδιάζουν με θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, έρχονται διαρκώς στο φως νέα δεδομένα τα οποία αναδεικνύουν τα οφέλη που έχει για την υγεία μας η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, καθώς η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με την προστασία από την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο γνωστά τρόφιμα ολικής άλεσης και προσφέρουν όλα τα πολύτιμα συστατικά του φλοιού των σπόρων του σιταριού (φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες). Το υψηλό τους περιεχόμενο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β τονώνει τον μεταβολισμό και ενισχύει την πνευματική διαύγεια και τη μνήμη. Είναι πλούσια σε χαλκό και σελήνιο, στοιχεία απαραίτητα για τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού, των κυττάρων του αίματος, τη λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος και του θυρεοειδούς αδένα. Παρέχουν επίσης μαγνήσιο και μαγγάνιο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την οικοδόμηση ισχυρών και υγιών οστών, ενώ το μαγγάνιο ενισχύει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών και τον σχηματισμό των οστών.

Παράλληλα, είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους με διαβήτη και όσους κάνουν δίαιτα, μιας και το πλούσιο περιεχόμενό τους σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης προσφέρουν αίσθηση πληρότητας/κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Τέλος, Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν διαλυτές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα μέσω της απορρόφησης κάθε LDL («κακής») χοληστερόλης.

Δείτε επίσης:   Κακόβουλο λογισμικό μολύνει υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα

Πηγή: www.onmed.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις