Είστε εδώ:

Και τον Αύγουστο κολιός…

Κάνοντας μία βόλτα στη λαϊκή διαπίστωσα πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αφθονία ο κολιός και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παροιμία, «κάθε πράμα στον καιρό του, και τον Αύγουστο κολιός». Ενα ψάρι, που συγγενεύει με το σκουμπρί και δύσκολα τα ξεχωρίζεις, με μεγάλη διατροφική αξία και πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Δεν το σκέφτηκα καθόλου, το φαντάστηκα με ντοματούλα, σκορδάκι και ρίγανη στο φούρνο και το προμηθεύτηκα με 3 ευρώ το κιλό.

Τα λιπαρά ψάρια είναι καλύτερα να τα τρώμε ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα και όχι στο τηγάνι, καθώς έτσι προστίθενται πολλές θερμίδες και αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Η συνταγούλα που επιλέξαμε απλή και κλασική, ωστόσο νοστιμότατη και θρεπτική, που μυρίζει καλοκαίρι!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κολιοί*
4-5 μεγάλες ντομάτες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό
Ρίγανη ή θυμάρι
Λίγη ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζουμε τα ψάρια (ευτυχώς ο κολιός δεν έχει ιδιαίτερα λέπια), τα πλένουμε καλά και τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε για λίγο για να απορροφήσουν το αλάτι.
2. Πλένουμε τις ντομάτες μας, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ψιλοκόβουμε επίσης το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
3. Σε ένα πυρέξ ή ταψί, τοποθετούμε τα υλικά μας, ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και λίγη ζαχαρίτσα αν θέλουμε, για να ρίξουμε την οξύτητα της ντομάτας. (Δοκιμάστε και πράττετε αναλόγως). Πασπαλίζουμε με ριγανούλα ή θυμαράκι.
4. Από πάνω τοποθετούμε τους κολιούς μας, στους οποίους ρίχνουμε επίσης ρίγανη ή θυμάρι και λίγο πιπεράκι.
5. Ψήνουμε στους 180- 200ο C μέχρι να πάρουν χρώμα τα ψαράκια μας και το μείγμα της ντομάτας να μελώσει.
* Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κολιό με το σκουμπρί.

Δείτε επίσης:   Παραδοσιακό λικέρ κούμαρο (ΦΩΤΟ)

EXTRA INFO: Καλό θα ήταν να μην ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να μη χάνουν τη θρεπτική τους αξία, αλλά ούτε και σε πολύ χαμηλές, προκειμένου να σκοτώνονται όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που πιθανότατα περιέχουν.

Μπορεί να αποτελέσει το κύριο γεύμα σας ή έναν ξεχωριστό μεζέ για να συνοδεύσει το τσιπουράκι ή το ουζάκι σας.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Σχετικές δημοσιεύσεις