Η ιστορία του ΚΘΒΕ μέσα από θεατρικά κοστούμια

Της Φαίδρας Φουντουλάκη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει θεατρικά κοστούμια από το βεστιάριό του από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 10 Aπριλίου στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ σε βιτρίνα στη Καρόλου Ντηλ.
Ο ανύποπτος περαστικός απο το σημείο αυτό ξαφνιάζεται με την εικόνα των ντυμένων με θεατρικά κοστούμια των απρόσμενων θεατών της ζωής μας. Κάποιοι κοντοστέκονται, κάποιοι άλλοι μεγαλύτερης ηλικίας μονολογούν -πιθανόν θεατές κάποιας παράστασης – άλλοι τραβούν φωτογραφίες.

1803kostoumia 5

Οι αντανακλάσεις των πολυκατοικιών στις βιτρίνες και πάνω στους είναι το σμίξιμο της τέχνης που έρχεται να συναντήσει τη μικρή και βιαστική μας πραγματικότητα. Σ’ ένα χώρο προσβάσιμο, καθημερινό και προσιτό για όλους .Μια όμορφη αναλαμπή. Μια ιδέα-ταξίδι σε αλλοτινές εποχές σε εμπνευσμένες παραστάσεις και σε ιδιαίτερα δημιουργικούς καλλιτέχνες.

1803kostoumia 6

Η έκθεση είναι συνέχεια της αντίστοιχης προηγούμενης διοργάνωσης με τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο», που πραγματοποιήθηκε από το ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ το περασμένο φθινόπωρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του θεάτρου.

1803kostoumia 8

Ο τελικός προορισμός των θεατρικών κοστουμιών θα είναι το Βασιλικό Θέατρο σε μια έκθεση που πρόκειται να εγκαινιαστεί τον Μάιο του 2017 απο το ΚΘΒΕ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους, που από φέτος αποκτά διεθνή χαρακτήρα. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια και των τριών εκθέσεων έχει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

1803kostoumia 7

Στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ, οι περαστικοί θα ταξιδέψουν στο χώρο του θεάτρου μέσα από τα κοστούμια των Σ. Βασιλείου, Α. Βέττα, Δ. Ζαρίφη, Ρ. Γεωργιάδου, Γ. Ζιάκα, Γ. Μαυροϊδή, Α. Ντούτση, Φ. Πατρικαλάκη, Ι. Παπαντωνίου, Γ. Πάτσα, Ν. Σαχίνη, Β. Φωτόπουλου αλλά και ζωγραφικές μακέτες των Ν. Εγγονόπουλου, Λ. Ζαΐμη και Δ. Φωτόπουλου (αντίγραφα) οργανωμένα σε τρεις ενότητες: Αρχαίο Δράμα, Σαίξπηρ και Μολιέρος.

Δείτε επίσης:   Η αγάπη ενός Καίσαρα για την Θεσσαλονίκη που είναι... εμφανής μέχρι σήμερα! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

1803kostoumia 1

1803kostoumia 3

1803kostoumia 4

Σχετικές δημοσιεύσεις