Πωλητές δρόμου: Άνθρωποι με αξιοπρέπεια

Η «Σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες. Η «Σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές.

Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Προσωπικά, από την στιγμή που έμαθα το περιοδικό, το αγοράζω ανελλιπώς! Και κάθε φορά φροντίζω να αγοράζω από διαφορετικό πωλητή το αγαπημένο πλέον περιοδικό.
Το τεύχος Οκτωβρίου το προμηθεύτηκα από τον Κύριο Ελευθέριο Φωτίου. Κι εκείνος έχει τη δική του γλυκόπικρη ιστορία που τον οδήγησε στην Σχεδία, η οποία κυριολεκτικά όπως χαρακτηριστικά μας είπε, του έδωσε πίσω την αξιοπρέπεια του και την ελπίδα του! Νιώθει και πάλι δημιουργικός και ικανός, και μέσα από την καθημερινή του επαφή με τον κόσμο που σταματάει για να προμηθευτεί το περιοδικό εισπράττει αγάπη, ενδιαφέρον, και ακόμα θαυμασμό για την προσπάθεια του. Ο ίδιος γράφει τα δικά του ποιήματα και μάλιστα και στα αγγλικά τα οποία έμαθε μόνος του.

Δείτε επίσης:   Η παράδοση του Σοχού σε έναν όμορφο χώρο

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να βρίσκουν διέξοδο αποκτώντας ένα εισόδημα που πριν ήταν δύσκολο έως αδύνατο να βρουν. Και ο Κύριος Φωτίου λάμπει από χαρά κρατώντας στα χέρια του την δική του Σχεδία που από παροπλισμένο, τον ξανά έκανε ταξιδευτή!…

Σχετικές δημοσιεύσεις